Бадемовото мляко има приятен вкус и кремообразна текстура, подобна на тази на обикновеното мляко. То е популярна напитка за вегани, както и за тези, които са алергични или имат лактозна нетолерантност, причиняваща болки в стомаха, подуване и газове.

 

Трябва да се знае, че бадемовото мляко, което се предлага в търговските магазини, съдържа по-малко хранителни вещества, отколкото целите бадеми. Концентрацията на хранителните вещества зависи от това, колко бадеми са използвани за приготвянето му. Например 85 г бадеми са необходими за производството на домашно бадемово мляко, а търговското бадемово мляко е много по-разредено.


 

Въпреки това бадемовото мляко често съдържа добавени витамин D, калций и протеини, което го прави сходно на обикновеното мляко по хранително съдържание. Витамин D е необходим за предотвратяване чупливостта на костите, при слаби мускули и умора на тялото. Бадемовото мляко обаче е естествено богато на някои витамини и минерали, особено на витамин Е.

 

Изследователи установяват, че редовната консумация на бадеми е свързана с намален риск от сърдечни заболявания благодарение на витамин Е. Той е мощен антиоксидант, който се бори с възпалителните процеси в организма. Освен това има благоприятно въздействие върху здравето на костите и очите. Бадемовото мляко съдържа още малко количество тиамин, рибофлавин и магнезий. 

 

В друго проучване на здрави възрастни хора се показва, че консумацията на 66 г бадеми или бадемово мляко или масло всеки ден в продължение на 6 седмици, намалява нивата на лошия LDL холестерол с 6%, а на триглицеридите с 14%. Освен това, когато се приема, то повишава добрия HDL холестерол. Това е свързано с намален риск от сърдечни заболявания.

 

Обогатеното бадемово мляко може да укрепи костите, въпреки че количеството калций е по-малко, отколкото в обикновеното мляко. Бадемовото мляко, закупено от пазара, съдържа до 45-50% калций от препоръчителната дневна доза.

 

То съдържа значително по-малко калории, отколкото обикновеното краве мляко. Това означава, че може да се пие, без да се причинява повишаване на теглото. Чаша бадемово мляко съдържа само 39 калории, което е половината от количеството калории, открити в 1 чаша обезмаслено мляко. Домашното бадемово мляко обаче може да съдържа повече калории, отколкото купеното.