Аргановото масло се прави от натуралните ядки от аргановите дървета, които растат в Мароко. То е най-продаваното чисто масло, което може да се прилага директно върху кожата или се приема перорално.

 

За перорално приложение, аргановото масло се намира под форма на капсули. То може да е част от състава на много козметични продукти като шампоани, сапуни и балсами.


 

Традиционно, аргановото масло се използва за подобряване състоянието на коса, кожа и нокти. То се прилага както локално, така и под формата на хранителни добавки. То съдържа многобройни полезни вещества и витамини, които формират мощна комбинация за здрава и сияйна кожа.


Какви са ползите от аргановото масло?

Предпазва кожата от слънчевото увреждане. Мароканските жени винаги са използвали аргановото масло, за да предпазват кожата си от слънцето. През 2013 г. е проведено проучване, което потвърждава неговите ползи.

 

Антиоксидантното действие на маслото предпазва кожата от вредния ефект на свободните радикали, които се образуват под влиянието на слънчевите лъчи. Това предпазва кожата от изгаряне и хиперпигментация.

 

Хидратира кожата. Аргановото масло е, може би, най-използваният хидратиращ продукт. Точно за това много често можем да го открием в състава на много лосиони, сапуни и балсами. Маслото може да се използва директно върху кожата или като хранителна добавка, за да се постигне хидратиращ ефект.

 

Това свойство на аргановото масло се дължи на богатото му съдържание на витамин E. Той е мастноразтворим витамин, който подпомага задържането на вода в кожата.

 

Лекува различни кожни проблеми. Аргановото олио има някои полезни качества – силен антиоксидант, противовъзпалително средство. Тези свойства повлияват кожни проблеми като псориазис и розацея.

 

За най-добри резултати нанасяйте чисто арганово масло върху зоните от кожата, засегнати от псориазиса. При розацеята приемът на аргановото масло като хранителна добавка има по-добър ефект.

 

Лекува акне. Хормоналното акне най-често е резултат от повишено производство на себум, което е резултат на хормонален дисбаланс. Аргановото масло има анти-себум ефект, който ефективно може да регулира количеството себум върху кожата.

 

Това свойство може да се използва за лечение на различни видове акне. Използването му намалява кожните възпаления, успокоява лезиите, прави кожата мека и гладка и изравнява тена.