Група от китайски учени правят любопитно откритие – изследването им идентифицира съставка, която евентуално може да се използва за превенция и лечение на псориазис.


За целите на изследването екипът използвал ванилин и се установило, че той може да се използва не само за лечение, но и за превенция, поради атаката му върху възпалителните протеини, отговорни за псориазиса.


Ванилинът е изкуствена съставка, базирана на основния компонент в естествените ванилови шушулки, който намира широко приложение в хранителната индустрия като овкусител за сладкиши и други печива.Предишни изследвания вече са подсказали, че тази съставка може да намали отделянето на определен вид цитокини – интерлевкини. Това са сигнални вещества, отделяни от клетките, които „приканват“ клетките на имунната система и предизвикват имунен отговор – възпаление.


Псориазисът е хронично дерматологично заболяване, предизвикано от свръхактивен имунен отговор, който води до усилено делене на клетките в повърхностния слой на кожата. Проявява се с псориатична плака – зачервена, сърбяща, груба и лющеща се кожа. Те най-често са локализирани по лактите, коленете, скалпа, ръцете и краката.

 

NEWS_MORE_BOX


Авторите на новото проучване подчертават, че интерлевкини 17 и 23 (IL-17, IL-23) имат ключова роля в генезата на псориазиса и са си поставили за цел да изучат влиянието на ванилина върху тези два интерлевкина.


Използвайки лабораторен модел, те пресъздали условията на псориатично възпаление и открили, че то е свързано с повишаване нивата на IL-17 и IL-23. След това те наблюдавали влиянито на ванилина върху еволюцията на процеса в различни дози. Установено било, че във високи дози, ванилинът намалил кожните прояви на псориазиса.

 
Нещо повече – независимо от дозата, ванилинът намалил нивото на интерлевкините 17 и 23.


В заключение, екипът посочва ванилина като ефективна биоактивна съставка срещу кожно възпаление при псориазис. Данните трябва да бъдат потвърдени от бъдещи изследвания.