Гелът от алое вера съдържа калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, цинк, витамин А, витамин В1, В2, В3, В6, В12, С и Е.


Той съдържа антибактериални, антисептични, аналгетични и противовъзпалителни свойства. Поради това алоето може да се нанася върху рани за по-бързо зарастване. В проучвания се потвърждава, че раните на пациентите, лекувани с алое вера, заздравяват значително по-бързо.


Гелът може да се използва и за подобряване състоянието на кожата и намаляване на бръчките. Причината е, че локалното му нанасяне в продължение на няколко месеца увеличава производството на колаген и подобрява еластичността на кожата. Ако се приема вътрешно, алоето намалява честотата на акнето и помага при кожни състояния като псориазис и дерматит.Заради антивирусните си свойства с гела може да се прави жабурене на зъбите и венците, ако има наличие на бактерии и инфекции в устната кухина.  Растението също предотвратява натрупването на зъбна плака и образуването на кариес.


Той може да се приема и орално за подобряване на храносмилането. Гелът от алое вера помага за поддържането на добрите бактерии в червата и за подобряване на чревната флора. Добрите бактерии в червата подобряват цялостното храносмилане и намаляват усещането за подуване

 

Гелът е полезен и за хора, които се борят със запек, тъй като той има високо съдържание на фибри и повишава съдържанието на вода в червата. Той трябва да се консумира умерено – до две супени лъжици на ден, тъй като в противен случай може да предизвика диария. Ако обаче запекът е чест проблем може да се включи гел от алое вера към ежедневното меню.


Алоето облекчава и киселините в стомаха благодарение на алкалните си свойства. И все пак, ако киселините са чести, по-добре да се направи консулт с лекаря преди да се приема растението.


Тъй като хидратира добре тялото, алое вера подпомага детоксикацията, която е важна за бъбреците и черния дроб. Затова гелът от алое вера е изключително подходящ за прием след засилена тренировка.


Може да се заключи, че алое вера е един невероятен природен продукт, който действа благоприятно на здравето, без значение дали се прилага локално или се приема през устата.