Агаве е растение, което вирее в отдалечени тропически и пустинни райони на Мексико, където е ценено от древността.
 
В наши дни особено ценен е сиропът от агаве, тъй като е чудесен заместител на захарта и меда. Неговата сладост е 1,5 пъти по-висока от тази на бялата захар. 
 
Нектарът от агаве е бил използван в продължение на векове, първоначално като ароматизатор, а по-късно и като цяр. Ацтеките са приготвяли мехлем от нектар от агаве и сол, който са нанасяли върху рани и са лекували кожни инфекции
 
Съвременни проучвания потвърждават оздравителните свойства на това растение. Установено е благоприятното му въздействие върху кожата и е доказано, че е особено ефективен лек при гной и бактерии. Добавянето на сол в сиропа се използва и до днес, тъй като така се повишава неговото анти-микробно действие
 
Сиропът от агаве е доказано ефективен и срещу чревни бактерии.
 
През миналия век в диетата на съвременния човек започват да навлизат все повече алтернативи на захарта, като подсладителите и царевичния сироп.
NEWS_MORE_BOX
 
Проблемът с тези вещества е техният висок гликемичен индекс и гликемичен товар. Тези два компонента имат относително въздействие върху нивото на кръвната захар в организма.
 
Храните с висок гликемичен индекс предизвикват бързото освобождаване на хормона инсулин, а това би могло да доведе до метаболитен синдром, диабет и затлъстяване.
 
Едно от най-благоприятните влияния, които има сиропът от агаве върху здравето, е именно ниският гликемичен профил. Сладостта на нектарът идва главно от сложна форма на фруктозата, наречена инулин. 
 
Въглехидратите в състава му не причиняват покачване на кръвната захар, което го прави изключително здравословен продукт.