Освен с приятния си аромат, който ни освежава, био етеричното масло от лайка се отличава и с ползи за поддържане както на физическото, така и на психическото здраве. 

 
Натуралният продукт подпомага дейността на храносмилателната и отделителната система. Насърчава отделянето на храносмилателни сокове в стомаха, допринася за повишаване секрецията на солна киселина, жлъчна течност и ензими. По този начин улеснява храносмилането.
 
Използва се като антисептично, противовъзпалително, антибиотично, дезинфектантно и бактерицидно средство. Поради тези си свойства, лайката помага срещу бактериални и гъбични инфекции
 
Етеричното масло е ефективно в борбата с депресията и допринася за намаляване чувството на тъга, тревога, разочарование, предизвиквайки усещане за щастие и спокойствие на духа. Дори вдишването на ароматния продукт може да помогне за преодоляване на депресията и за подобряване на настроението.
 
Поради успокояващото си действие е полезно и при смущения на съня.
NEWS_MORE_BOX
 
Според изследвания лайката въздейства за разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане.

Маслото от лайка има аналгетични и антиневралгични свойства и е ефикасно за намаляване на главоболието, болка в мускулите и ставите, синусите, при зъбобол, костни наранявания и др. Има ползи и за облекчаване на невралгия.
 
Употребата на маслото от лайка помага и за поддържането на кожата тонизирана, гладка и сияйна. 
 
Маслото не се препоръчва да се употребява от хора с алергия към билката.