Вдишването на аромати на етерични масла може да намали чувството за безпокойство. Те стимулират рецепторите за миризма в носа и изпращат сигнали до нервната система. В резултат на това те намаляват тревожността и нивата на стреса.


Етеричното масло от валериан съдържа съединения, които стимулират съня и успокояването на нервите. То има седативен ефект върху тялото. Валерианът е билка, която за разлика от маслото, може да се приема вътрешно.

 


Лавандулата е едно от най-популярните етерични масла. В проучване от 2012 г. се установи, че ароматерапията с лавандула намалява тревожността, като въздейства върху лимичната система, частта от мозъка, която контролира емоциите. Освен за вдишване, няколко капки от лавандуловото масло може да се добавят към ваната.


Жасминът има невероятен флорален аромат. Изследване от 2013 г. показва, че вдишването на етерично масло от жасмин може да стимулира чувството за спокойствие и благополучие. За разлика от някои други етерични масла, използвани при безпокойство, жасминовото масло успокоява нервната система, без да предизвика сънливост. 


Свещеният босилек е друга билка, чието етерично масло, се използва при безпокойство. То съдържа евгенол, съединение, което му придава пикантен и ментолов аромат. В изследване от 2014 г. се установява, че маслото от свещен босилек намалява физическите и психическите симптоми, причинени от високи нива на стрес. Освен свещеният босилек, сладкият босилек също се използва в ароматерапията. Той помага за успокояване на ума и облекчаване на стреса.


Етеричното масло от лайка е добре известно със своите релаксиращи и успокояващи свойства. Освен чрез вдишване или добавяне към ваната, лайката може да се приготвя като чай, за да намали тревожното разстройство.


Розовото етерично масло се извлича от цветовете на розата. Розите имат пленителен цветен аромат, известен със собствеността си да отпуска сетивата. Етеричното масло може да се добави към ваната или да се нанася директно върху кожата. Според проучване от 2014 г. розовото масло, добавено във ваната, може да намали безпокойството на бременни жени по време на раждането.


Етеричното масло от риган, подобно на останалите етерични масла, успокоява нервността и безпокойството. То се използва за облекчаване на главоболие, често срещан симптом на безпокойство.