Има различни причини за инфекция – вирусна или бактериална, натрупване на влага и дори инфекции с дрожди. Естествените средства за ушни инфекции се считат за безопасни и ефективни за облекчаване на болката в ухото вследствие на инфекция.


1. Етерични масла 

Може да се използват лимоново масло и лавандулово масло. Първото има аналгетични свойства и притежава способността да облекчава болката. Лавандуловото има антибактериални и противогъбични свойства. Освен че облекчава инфекцията, то намалява болката. Масажирането на ухото с тези масла помага за бързото облекчаване на инфекцията.2. Масло от чаено дърво

Поставянето на няколко капки чаено дърво в болното ухо за няколко минути два пъти дневно или до преминаване на болката, може да облекчи инфекцията бързо. То притежава антимикробни свойства и е ефективно срещу бактерии, гъбички и вируси. Може да се използва и в комбинация с маслиново масло, което също успокоява възпаленията и раздразненията.

 

3. Кокосово масло

Липозомните лауринови киселини, намиращи се в кокосовото масло, притежават антимикробни свойства. Кокосовото масло е богато и на аналгетични и противовъзпалителни свойства, което го прави идеално средство за облекчаване на ушната инфекция.

 

4. Масло от риган

Маслото от риган е ефективно за намаляване на възпалението, подуването и болката, което се дължи на инфекция в ухото. Маслото притежава антибактериални свойства, които облекчават усещането за болка и подуване. Необходимо е да се отбележи обаче, че маслото от риган не трябва да се поставя в ухото. С него може да се направи масаж на ухото, но не и да се капят капки в него. То не бива да се използва и ако се приемат лекарства за разреждане на кръвта.


Сред признаците и симптомите на инфекция на ухото са болки в ухото, чувство за пълнота в ухото, заглъхналост. По-редки симптоми са повръщане и диария. Инфекцията на ухото може да се появи във всяка част – във външното, средното или вътрешното ухо. В първия вариант инфекцията се намира в ушния канал, а във втория инфекцията е придружена от подуване и болка. При инфекцията на вътрешното ухо симптомите са малко по-различни, тъй като може да се получи замайване, световъртеж, затруднено равновесие и проблеми със зрението и слуха.