Продуктите от кокос намират приложение както в хранителната, така и в козметичната промишленост. 

 
Предлагаме ви няколко мита и факти, свързани с ползите от употребата на кокосовото масло ...

 

  • Кокосовото масло се състои предимно от наситени мазнини, повишава нивото на холестерола и увеличава риска от сърдечен удар
 
Приносът на наситени мазнини към повишаване нивото на „лошия“ холестерол не е изцяло доказан. Напротив, според изследвания кокосовото масло повишава нивото на „добрия“ холестерол, което е от полза за здравето на сърцето. 

 


  • Наситените мазнини в кокосовото масло допринасят за увеличаването на телесното тегло и риска от затлъстяване
 
Напротив, кокосовото масло спомага за стимулирането на метаболизма, което води до по-високо потребление на енергия и изгарянето на повече мазнини. В действителност, кокосовото масло се препоръчва за намаляване на теглото.
 
Освен това, кокосовото масло може да се използва като заместител на олиото. Витамините и минералите му не се губят при високо нагряване, за разлика от тези на зехтина.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Кокосовото масло дразни кожата
 
Точно обратното! То е едно от най-успокояващите кожата масла. Нерафинираното кокосово масло може да предизвика някои раздразнения, дължащи се на наличието на прах и други излишни частици в него, но рискът е сравнително малък. 
 
Кокосовото масло има успокояващ ефект при случаи на възпаление, причинено от ужилване от насекоми, алергии, слънчево изгаряне, натъртвания и други състояния. Антимикробните свойства на кокосовото масло благоприятстват и лечението на рани.
  • Кокосовото масло не се препоръчва за диабетици
 
Маслото стимулира секрецията на инсулин от панкреаса и по този начин помага за контролирането на диабета. Изследвания показват и че редовното използване на кокосово масло, може значително да намали риска от развитие на заболяването.