Етеричните масла помагат за укрепване на имунната система. Съдържат антисептични, противовирусни и антибактериални свойства, което ги прави подходящи за предпазване от грип и респираторни инфекции, атакуващи ни през студеното полугодие. 

 
Етеричните масла съдържат молекули, които помагат за унищожаването на вирусите и бактериите, като по този начин допринасят за поддържането на общото здраве
 
Сред ефективните масла срещу простуда и грип са тези от риган, тамян, лимон, евкалипт, мента и др. Те могат да са от полза както при лечението, така и при превенцията на сезонните заболявания.  
 
Маслото от риган е често използвано в парфюмерийната и козметична индустрия. То обаче може да се прилага и като помощно средство срещу вирусни и бактериални инфекции. Риганът има антимикробно и противовъзпалително действие. Употребата му е полезна за повишаване на защитните сили на организма. 
 
Лимоново масло също е ефикасно за подсилване на имунната система. Натуралният продукт има високо съдържание на витамини. Стимулира белите кръвни клетки, повишавайки способностите на организма да се бори с различни заболявания.
NEWS_MORE_BOX
 
Маслото от мента е богато на витамини и минерали, полезни за здравето и повишаването на имунитета. Съдържа витамини А и С, манган, желязо, магнезий, калций, фолиева киселина, калий, мед, омега-3 мастни киселини. 
 
Ментолът, който се съдържа в ментовото масло, има отхрачващо действие и помага за изчистване на дихателните пътища. Помага за успокояване на симптомите при респираторни проблеми, запушване на носа, синузит, настинка и кашлица. 
 
Евкалиптът също помага за успокояване симптомите на грип. Има болкоуспокояващо, антисептично и отхрачващо действие.
 
Затова етиричните масла от ментол и евкалиптол се влагат и в различни продукти, предназначени за облекчаване на подобни състояния. Счита се, че предпазват назалната лигавица от изсушаване и разраняване.
 
Преди употреба на етеричните масла е препоръчително провеждане на консултация с лекар.