Етеричните масла показват положителен ефект за подобряване на настроението и повдигането на духа и психиката, сочат проучвания. Натуралните продукти не могат пряко да повлияят на основната причина за депресия, но могат да помогнат на хората да се освободят от депресивните мисли, да стимулират и провокират желание за създаване на дълготрайна промяна, поясняват експерти. 

 
Според съвременните изследвания натуралните масла на растителна основа стимулират няколко области в мозъка, включително тези, които контролират ендокринната, имунната и лимбичната функции. Те имат пряк и дълбок ефект върху психиката и емоциите ни.
 
Чрез вдишване, етеричните масла имат силно и непосредствено влияние. Преминавайки през капилярните „легла“ на синусите, активирайки обонянието, маслата проникват в мозъка и ни въздействат, произвеждайки пряк и мощен системен ефект най-вече върху емоциите ни. Отдавна е установена силната връзка между чувството ни за мирис и емоционалното състояние. 
 
Ето и няколко етерични масла за повдигане на духа и настроението...
 
  • Бергамот. Подходящ е за различни видове депресивни състояния. Съчетава ефект на отпускане и освежаване. Приятният аромат на био маслото от бергамот помага за успокояване на нервната система при тревожност и депресия. Балансира емоциите и допринася за подобряване на самообладанието. Взимането на вана с масло от бергамот е благоприятен начин да върнем доброто настроение. 

 

NEWS_MORE_BOX
  • Нероли. Био ароматното масло, извлечено от благоуханните цветове на портокалови дървета, помага при стрес, тревожност, депресия, за преодоляване на негативните емоции. Може да се използва и при безсъние, като естествено приспивателно средство. 
  • Анасон. Етеричното масло от анасон облекчава стреса. Стимулира нервната система и мозъка, прави ни по-активни и бдителни. Поради успокояващия и релаксиращ ефект, маслото се използва при тревожност, нервни страдания, депресия, гняв. 
  • Карамфил. Маслото се определя като природен афродизиак, подходящо е да се прилага и за облекчаване на стреса, тревожност и депресия. Стимулира ума и премахва психическото изтощение и умора. Био маслото е полезно и при проблеми със съня.