Стриите са сред най-честите дерматологични проблеми, носещи естетически дискомфорт при жените. Макар в повечето случаи стриите да изсветляват с времето и да стават много по-трудно различими, ускоряванетo на този процес би било добре дошло за много жени. За целта те може да разчитат на изцяло природни продукти с благоприятно влияние върху поддържането еластичността на кожата. Сред тези продукти се открояват няколко био масла.

 

Стрии се формират, когато междинният слой на кожата (дерма) се преразтегли или свие твърде бързо, при което в съответните зони се появяват видими червеникави линии. Най-често стрии се формират вследствие разтягането на кожата през бременността или поради бързо натрупване или загуба на тегло. Това обяснява защо стриите се образуват преимуществено върху някои зони на тялото – по корема, около гърдите, ханша, бедрата и др. Установено е, че локалното третиране на засегнатите кожни участъци с определени био масла може да подпомогне възстановяването на кожата и да ускори заличаването на стриите.


 

Арганово масло
Аргановото масло е сред най-често прилаганите био продукти в грижата за кожата и косата. То действа много добре за повишаване еластичността на кожата. Може да се ползва като допълващо средство в борбата за заличаване на стриите или като превантивно средство при жени от рисковите за появата им групи.

 

Масло от горчив бадем
Специално проучване сред жени, подложили се на диета за отслабване, доказва благоприятние превантивен ефект на маслото от горчив бадем срещу поява на стрии. Топенето на подкожните мазнини крие риск от поява на стрии, съпоставим с този при хора, които бързо натрупват допълнително тегло. Учени установяват, че локалното прилагане на масло от горчив бадем в процеса на отслабване намалява с 60% риска от поява на стрии в този период. Установено е, че ако маслото се прилага с правилни масажни техники, рискът може да бъде намален още повече.

 

Масло от портокал
На маслото от портокал се приписват свойства, много подобни на тези при маслото от горчив бадем. Установено е, че то дълбоко подхранва кожата и редуцира риска от прекомерното й изтъняване и преразтягане.

 

Лавандулово масло
Проучванията показват, че то стимулира производството на колаген в кожата и подпомага изграждането на нова съединителна тъкан за по-бързо заздравяване на рани и по-пълно възстановяване нормалното състояние на кожата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Важно е да се отбележи, че пълното премахване на стриите е бавен процес и успехът от борбата срещу тях силно зависи от типа на кожата. Затова е добре да се отчете и превантивният ефект на посочените био масла срещу появата на стрии. Тези масла обаче не бива да се прилагат самостоятелно и в концентрирана форма, поради риска от изгаряне или силно раздразнение на кожата, особено при хора с чувствителна такава. Затова био маслата е добре да се разтворят в по-неутрално масло, ползвано като основа – например бадемово или кокосово масло и да се нанасят само в този си вид. Допълнителни предпазни мерки следва да се вземат през бременността, когато безопасноста на всяка стъпка за допълнителна грижа за кожата трябва да се консултира със специалист.