Ушните инфекции са сред здравословните проблеми, които резонно зачестяват през лятото, особено сред децата. Проблемът винаги се проявява остро, но инфекциите често хронифицират, ако не се излекуват напълно в острата фаза.

 

Ушна инфекция може да се развие самостоятелно или като коинфекция при възпаление на гърлото или синусите. И в двата случая симптомите включват болки и повишена секреция от ухото, усещане за повишено налягане вътре в ухото, проблеми със слуха и др.


 

Освен с традиционния медицински подход лечението на ушна инфекция може да се допълни и с някои био масла, които притежават естествени антибактериални и лечебни свойства.

 

Масло от чаено дърво
Етеричното масло от чаено дърво е сред най-изявените природни продукти с естествени антибактериални свойства. То проявява висока ефективност и срещу бактериите, причиняващи ушни инфекции. Позитивен ефект се отчита и при остри, и при хронични ушни инфекции.

 

Масло от лайка
То също носи своя антибактериален ефект, а проучванията показват, че най-висок е той при лечение на ушни инфекции, засягащи средното и външното ухо.

 

Масло от розмарин
Екстрактът от розмарин също проявява антибактериална активност, а действа много добре и за ускоряване зарастването на пораженията по лигавицата на ушния канал, предизвикани от инфекцията. В допълнение маслото от розмарин има и болкоуспокояващ ефект за овладяване на симптоматиката и облекчаване проявите на ушната инфекция.

 

Масло от лавандула
Наред с много приятния си аромат, лавандуловото масло е сред най-ефективните природни продукти за облекчаване на възпалителни процеси, включително в ухото. Благоприятното му действие се дължи на стимулиращия ефект върху кръвообращението. Маслото от лавандула подобрява притока на кръв в зоната на инфекцията и спомага за изчистване на възпалението. В допълнение то има и болкоуспокояващ ефект.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Посочените био масла носят своите ползи за допълване лечението на ушната инфекция във всяка възраст. Най-удачният начин за приложението им е чрез напояване на тампонче за ухо и поставянето му за няколко минути в ухото. Важно е маслото да не се ползва в концентрирана форма, а да се разреди с вода или с друг тип неутрално био масло – бадемово, кокосово и др. Осигурявайки достатъчно време за действие на био маслата и неколкократното повторение на процедурата може да подпомогне лечението на инфекцията в ухото и в остра, и в хронична форма.