Ароматерапията набира все по-голяма популярност като водещ метод от алтернативната медицина за лечение на редица заболявания. Клиничните проучвания за ефективността на различните био масла, ползвани в ароматерапията, показват, че някои от тях може да се ползват за успешно лечение на силно главоболие, включително мигрена.

 

Счита се, че над 50% от възрастните хора се оплакват от периодични пристъпи на силно главоболие. Най-често причина за тях е хронична мигрена, а веднага след нея се нарежда тензионното главоболие.


 

И двете състояния се овладяват успешно с лекарствено лечение, но повечето предписвани медикаменти идват със своите странични ефекти. За разлика от тях, употребата на био масла спестява това неудобство, а позитивният им ефект за овладяване на главоболието е съпоставим.

 

Био масла за допълващо лечение на главоболие и мигрена

 

Специалистите в областта на ароматерапията посочват 3 типа био масла с изключително позитивното влияние при пристъпи на силно главоболие.

 

Масло от лавандула – лавандулата има доказано релаксиращ ефект, помагащ за справяне със стреса, тревожността и депресията. Проучване от 2012 г. показва, че инхалациите с масло от лавандула помага за редуциране на главоболието, особено при пристъп на мигрена. Позитивният ефект е обяснява именно с релаксиращото действие на лавандулата, тъй като стресът е основен фактор, отключващ силно главоболие.

 

Масло от розмарин – силното главоболие, особено при мигрена, се отключва от проблеми със съкращението и отпускането на кръвоносни съдове в зоната на мозъка и инервиране на прилежащи центрове за болка. Маслото от розмарин има клинично доказано действие за намаляване на възпалението и подобряване на кръвообращението, с което трайно облекчава и главоболието.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Масло от мента – ментолът помага за овладяване пристъпите на мигрена особено когато се прилага локално, например с втриване на ментово масло в зоната на слепоочията и челото. Освен това ментолът успешно отпушва синусите, а инхалациите с ментово масло се препоръчват за успешно справяне с силното тензионно главоболие.

 

Освен за инхалация, втриване и като част от компреси, био маслата от лавандула, розмарин и мента може да се ползват и като ароматизатор за вана за постигане на по-комплексен релаксиращ ефект и по-благоприятен ефект върху главоболието.

 

Важна мярка от гледна точка на безопасността е да се има предвид силно концентрирания вид на някои био масла. Това налага някои от тях да се разреждат, особено преди директно прилагане върху кожата, за да не се раздразни тя.