Лечението на диабета е доживотен процес, който включва както методи за контрол на високата кръвна захар, така и такива за справяне със системните поражения, които тя нанася. Един от начините за подобряване ефекта от лечението е чрез ползването на био масла в широката гама от приложения, която те позволяват.

 

Прилагани успоредно с медикаментозното лечение, определени био масла помагат за постигане на по-траен контрол върху кръвната захар, за подобряване на периферното кръвообращение и за забавяне на дегенеративните увреждания в зоната на периферните нерви.


 

Така био маслата може да се прилагат като ефективно допълнение към лечението за намаляване на кръвната захар, облекчаване проявите на диабетната невропатия и за превенция на т.нар. диабетно стъпало.

 

Масло от канела – като най-добре проученият природен продукт с благоприятно влияние върху диабета, канелата предлага няколко еднакво ефективни възможности за подкрепяне дейността на панкреаса, когато се прилага във вид на био масло. Неизменен позитивен ефект от повлияването на панкреаса е повишената секреция на инсулин и бързото нормализиране на кръвната захар. Маслото от канела повлиява добре нивата на глюкоза в кръвта, независимо от метода, по който се прилага – като овкусител в кулинарията, като съставка на козметични или масажни продукти, в ароматерапията и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Маслото от лавандула се прилага успешно за локално лечение на мускулни болки в различни части на тялото. Научните проследявания на действието му показват, че със същия успех то може да подпомогне и справянето с неврологични състояния като невралгия или невропатия – едно от основните усложнения на диабета. Външното прилагане на масло от лавандула може да помогне както за облекчаване на болковия синдром при диабетна невропатия, така и за забавяне прогресията на неврологичните проблеми. Ползвано като ароматерапевтично средство маслото от лавандула носи и чисто релакиращи тялото и съзнанието ползи, които също облекчават болковите прояви при невропатия.

 

Маслото от мента носи научно доказани ползи за облекчаване на болката, подобряване на кръвообращението, стимулиране растежа и обновяването на клетките и подобряване вида на кожата. Успоредно с тези ползи, маслото от мента има и силен охлаждащ ефект и се ползва успешно за превенция и облекчаване проявите на диабетно стъпало. Грижите за сухата кожа на краката и превенцията на гъбичните или бактериални инфекции в периферните зони на долния крайник трябва да бъдат част от ежедневната лична грижа на диабетиците. Маслото от мента носи много ползи в този аспект. Може да се прилага като съставка при бани на краката или като част от състава на локално действащи козметични продукти.

 

Био маслата от канела, лавандула и мента и многото терапевтични форми, в които те може да се прилагат предлагат разнообразни решения за допълване на медикаментозното лечение на диабет и неговите симптоми и последствия.