Подобряването вида на кожата при белези изисква най-разнообразни намеси. В някои случаи, най-често при порязване и други физичекси травми, белезите са вдлъбнати и за заличаването им е необходимо стимулиране регенерацията на кожата. В други случаи белезите са хипертрофични, т.е. изпъкнали и заличаването им изисква изтъняване на кожата или забавяне пролиферацията на кожните клетки. Има и депигментирани белези, например тези получени вследствие на изгаряне, които изискват изсветляване на кожата и нормализиране на пигментацията й.

 

И в трите случая ключово е навременното третиране на белезите, когато кожните деформации и несъвършенства все още подлежат на корекции. Позитивен ефект в такива случаи имат някои био масла, като те може да се ползват успешно за подобряване вида на кожата при трите основни типа белези, споменати по-горе.


 

Лавандулово масло при вдлъбнати белези
Маслото от лавандула стимулира растежа и деленето на кожните клетки. Този ефект е особено полезен за успешното регенериране на кожата в зоната на белега и постепенно възвръщане на гладкостта й в засегнатия участък. Колкото по-рано започне третирането на белега, толкова по-позитивни се очаква да бъдат резултатите. Важно е раната да е вече зарастнала, за да не се провокира допълнително дразнене на кожата.

 

Кокосово масло при депигментирани белези от изгаряне
Повечето белези, останали след изгаряне на кожата, са с изменена пигментация. Най-често те са по-тъмни от заобикалящата ги кожа. За третирането им кокосовото масло е подходящо в два аспекта. То преотвратява инфекциите преди окончателното зарастване на раната и забавя пролиферацията на кожните клетки. Така намалява риска белегът да хипертрофира и да се издигне над нивото на кожата. В допълнение кокосовото масло помага за изсветляване на кожата. След зарастване на раната кокосовото масло може да се прилага заедно със сок от лимон за засилване на ефекта и изравянване на пигментацията на кожата в засегнатия участък.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Масло от маслини при хипертрофични белези
Зехтинът е отлично средство за задържане на влагата в кожните клетки. Така поддържа нейната еластичност и улеснява свиването на хипертрофичните белези, формирани над повърхността на кожата. В допълнение маслиновото масло улеснява излючването на повърхностните епидермални клетки, формиращи основната част от хипертрофичните белези.

 

Посочените био масла или козметични продукти с високо тяхно съдържание може да се ползват като първо средство за подобряване вида на кожата при формиран белег. В по-леките случаи употреба на сериозни медикаменти може изобщо да не се наложи. Дали ще се стигне дотам, зависи от особеностите на кожата и от това колко скоро се е формирал белегът и до каква степен подлежи на корекция.