Казват, че Златният корен (Rhodiola rosea) зарежда с нови сили във всеки аспект, физически и ментален, че дори почиства тялото ни от натрупана лоша енергия и токсини. Представят го като натурално средство за „рестарт“ и в същото време като „адаптоген“. Или родиолата може да ни помогне, на ниво тяло и психика, да се адаптираме към стреса на новите условия, на непозната среда, към нови физически и емоционални предизвикателства.

В нашите аптеки и дрогерии може да го намерите в опаковки примамващи с послание за подобряване на сексуалността и възвръщане на мъжката сила. Препоръчва се за подобряване на атлетичните способности и бързо възстановяване след изтощително спортуване.

Всички тези действия обаче не са потвърдени категорично от науката. Предполага се, че действието на златния корен предпазва клетките от увреждане. Има данни, но не достатъчно убедителни, че подпомага нормализирането на пулса, подобрява капацитета на паметта и способността да възприемаме информация и развиваме нови умения.

Взима се от някои при депресия и подсилване на нервната система, сърдечни заболявания и висок холестерол, срещу увреждане на черния дроб, подобряване на слуха, срещу грип и здрав имунитет, дори забавяне процесите на стареене, диабет, туберкулоза и рак. Въпреки че златният корен се е възприемал за лековито растение още от времената на Диоскорид, все още не може да се твърди, че то лекува.

Златният корен естествено е разпространен в най-северните ширини на света, като се е използват в народната медицина от народите, обитавали Исландия, Швеция, тази част на Франция и Русия.

Оскъдни научни данни има за следното действие на златния корен, всичките от които следва да бъдат потвърдени от по-сериозни изследвания:

  • Действа при прилошаване от височина, като се приема с цел предотвратяване появата му.
  • Приеман два пъти на ден подобрява доставката на кислород при хора, живеещи на висока надморска височина, които приемат ацетозоламид.
  • Също приеман два пъти дневно подобрява пълноценността на съня.
  • Подобрява самочувствието при депресия, след прием минимум 6 седмици. Под депресия тук се има нейната лека и по-умерена форма, не се коментира форма на тежка депресия.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Действа благоприятно при изтощение при стресови обстоятелства. Може да помогне за по-добро справяне при умствено натоварване преди изпит, при нощни смени или системно лош сън.
  • Екстракт от златен корен подобрява състоянието при хора с генерализирано тревожно разстройство.
  • Противоречиви са данните, но все пак ги има, относно мобилизиране на физическия потенциал.
  • Има данни, че има полза за терапията при рак на пикочния мехур, както и че приеман в продължение на 3 месеца подпомага терапията при туберкулоза.
  • Вероятно е от полза при сърдечносъдови разстройства, вследствие на стрес.


Златният корен се смята за безвреден при прием до 6-10 седмици. Все още не е ясно дали при по-продължителен прием носи някакви странични ефекти.