Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е многогодишно тревисто растение с хоризонтално пълзящо коренище. Билката се среща в цяла Европа в областите на сухи и тревисти местности.

 

В народната медицина жълтият кантарион често е използван за терапията на стомашно-чревни заболявания. Билката се употребява и като епителотонично средство при улцерозни процеси на лигавиците и кожата.
 
Растението има богато съдържание на багрилните вещества хиперицин и псевдохиперицин. Основното действие на жълтия кантарион е регенеративно и противовъзпалително.
 
Препаратите, съдържащи жълт кантарион, показват ниска токсичност, добра поносимост и липса на нежелани странични реакции, сочат изследвания.
 
Билката може да се приема както в изсушено състояние за направата на чай, така и в мехлеми за третиране на изгаряния, рани, циреи или за разтривки при натъртване, разтягане на мускул или сухожилие, ревматизъм и пр.
 
Звъниковото масло, което се приготвя от билката, се използва и при стоматити, пародонтоза, гингивити, фарингити и други.