Чаят от жълт кантарион е известен с добрия си вкус и множество здравословни ползи. Той обаче е крайно неподходящ за прием от хора с някои определени състояния. Кои са те?
 
Ефектите на жълтия кантарион се дължат на активната съставка хиперицин - антибиотик с антивирусни свойства. Но с това не се изчерпват функциите на съединението, то е мощен инхибитор на ензима допамин бетахидроксилаза. Приемът на хиперицин от организма води до блокиране на този ензим и до значително повишаване на нивата на допамин – една от най-важните молекули, които контролират поведението, мотивацията, когнитивните способности, зависимостите и удоволствието.
 
Това прави чая от билката полезен в борбата с депресии, но това е нож с две остриета. При страдащи от биполярно разстройство се редуват периоди на депресия и мания, като манията се характеризира с прекомерна и френетична физическа активност и импулсивно поведение.
 
Повишените нива на допамин в това състояние могат да облекчат депресията, но могат и сериозно да влошат манията и да доведат до опасна хиперактивност и безрасъдство.
 
При по-тежки депресии билката също трябва да бъде избягвана – ако е наличен прием на лекарствени средства като ксанакс, хиперицина понижава неговата ефективност и ускорява изхвърлянето му от тялото.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Чаят от жълт кантарион трябва да се избягва категорично от жени, приемащи противозачатъчни средства, понеже повечето от тях съдържат естроген. Човешкото тяло има определена и умерена скорост, с която разгражда естрогена, но хиперицинът и друга съставки от билката ускоряват значително този процес, което може силно да понижи ефективността на контрацептива.
 
Съветва се избягването на жълтия кантарион и от бременни, понеже през последните години се налага идеята за „потенциална опасност” за плода. Лабораторни изследвания сочат, че под влиянието на билкови екстракти от жълт кантарион се пораждат някои деформации и мутации на плода при моделни организми.