Консумацията на жен-шен помага да се намали хроничната умора характерна за хората с диагностицирано раково заболяване, сочи ново проучване.

Умората при онкоболните е свързана с увеличаване нивата на цитокините, молекули сигнализиращи появата на възпалителен процес, както и дисбаланса в нивата на хормона на стреса, кортизол.

Изследователите са на мнение, че помагайки на тялото да се справи по-добре със стреса и умората се подпомагат заздравителните процеси на организма и възможността той по-лесно да се справи със заболяването.

За целта на проучването са изследвани 340 души с диагностициран рак. На доброволците са раздадени 2000 мг жен-шен под формата на капсули.

Изследователският екип открива, че консумацията на високи дози от билката в продължение на два месеца намалява значително усещането за умора и неразположение, характерни за страдащи от тежкото заболяване пациенти.

Един от главните плюсове е, че страничните ефекти от употребата на капсулите са сведени до минимум поради билковия си произход.

Очаква се данните от проучването да бъдат представени на годишната среща на Тhe American Society of Clinical Oncology.


Жен-шенът е познат от повече от 5000 години. В традиционната китайска медицина се използва от векове като естествено енергийно средство за подобряване качеството на живот и за дълголетие.
 
Лечебните свойства на жен-шена се крият в корена му. Той расте изключително бавно и "събира" жинзенозиди, вид сапонини и гликозиди с уникална структура и действие, в продължение на 4-6 години. Едва след този срок количеството им е достатъчно, за да има растението лечебен ефект.