Жен-шенът (лат. Panax Ginseng) е многогодишно тревисто растение от семейство Аралиеви (Araliaceae). Родината му е Китай, където е използван като панацея – корен на младостта, дълголетието и неизчерпаем източник на енергия. Расте в сенчести, широколистни, иглолистни и смесени гори. Рядко в Далечния Изток на Русия, Североизточен Китай и Северна Корея.

 

У нас расте като култивирано растение. Жен-шенът е растение, което съществува от преди един милион години и е оцеляло през всички климатични промени на земята. „Коренът на живота“ или „Коренът на дълголетието“ се е считал за магически корен, който в древността се е използвал за лечение на всякакви заболявания, от там и латинското ми наименование – Panax.


 

Действие и приложение. Жен-шенът е може би най-използваното лечебно растение от древността до наши. Той има редица приложения, но едно от основните му действия е да стимулира дейността на главния мозък и да осигурява енергия на тялото.

 

Жен-шенът е доставчик на енергия. Той помага в стимулирането на физическата и психическата активност сред хората, които са преуморени (умствено и/или психически). Той повишава аеробния капацитет и аеробната издръжливост, за това е много подходящ за активно спортуващи, има чудесен ефект и като адаптоген. Стимулира тялото да използва мастни киселини вместо гликоген за синтез на енергия.

 

Извършвани са много експериментални и клинични проучвания на различни екстракти от корени на жен-шен, които показват, че това растение се характеризира с богата фармакодинамика. Той стимулира едновременно процесите на възбуждане и активно потискане в мозъчната кора. Този ефект на жен-шена, установен най-напред при лабораторни опити е потвърден и при здрави доброволци, а също и при нервно и психично болни. Забелязва се, че препаратите с жен-шен стимулират мозъчната активност, което се осъществява чрез засилване процесите на възбуждане.

 

Той стимулира коровите процеси и осигурява бързо възстановяване след силно умствено натоварване. Знае се, че жен-шенът стимулира действието на амфетамина.


Билката регулира отделянето на хормоните на стреса, стимулира образуването на ендорфини, подобрява настроението и самочувствието.

 

Химичен състав. Дрогата е източник на голям брой гликозиди (панаксозид А, В, С, D и т.н.), тритерпенови сапонини, етерично масло, наречено панацен.


Дрога. Използваемата част на растението е коренът. Той израства много бавно (4-6 години), едва тогава са се натрупали полезните фитохимикали.