Жен-шенът (лат. Panax ginseng) е многогодишно тревисто растение от семейство Аралиеви. На височина достига 30 - 70 см, достигащо до 50-годишна възраст. Коренът е до 20 см дълъг и около 2 см дебел, с 2 - 6 едри разклонения, по форма понякога напомня човешка фигура. Цветоносно стъбло се развива едва на третата година. Съцветието е сенник, венчето е бяло или зеленикаво. Цъфти през юли. Женшенът е растение което расте в Северното полукълбо: Китай, Корея, Япония, Сибир, Канада и САЩ. Дивият женшен за първи път е открит в Северна Америка през  1716 година от йезуитски свещеник, който научил че растението е много ценено в Китай.

 

Повече от 5000 години китайците високо ценят женшена заради ефекта му да повишава енергията, познавателната ни способност, настроението и половия нагон. Възрастен китаец давал следния съвет, „Не хабете женшена за младите. Давайте го на възрастните и ги карайте да се чувстват млади отново”.


 

Действие. Корените на жен-шена се използват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина в Китай, Япония и други далекоизточни страни. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост. 

 

Жен-шенът се прилага предимно като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, при полова слабост, атеросклероза и др. Повишава когнитивната функция. Хвалят женшена за това че спомага за подобряване на концентрацията, способността ни да мислим, учим и помним, снижава кръвната захар при диабет тип 2, забавя стареенето.

 

Начин на употреба. От корените на жен-шена се приготвят препарати (спиртен извлек, течен екстракт, таблетки), които се продават в аптеките. В домашни условия може да се приготви запарка.

 

Дрога. С лечебни цели се използват корените (Radix Ginseng) на растението. Те израстват много бавно (4-6 години), трупайки важните съставки, които го правят толкова ценен.


Химичен състав. Съдържат тритерпенови сапонини, наречени панаксозиди; етерично масло, в състава на което влизат сесквитерпени, тлъсто масло, алкалоиди с неизучен състав, витамин В, и В2, аскорбинова киселина, захари, фитостероли, слузни вещества, смоли и др.