Жаблекът (лат. Galega officinalis) е многогодипно тревисто растение от семейство Бобови (Fabaceae). Стъблото е гладко на височина достига до 1,5 м. Листата са последователни, цветовете са бели до виолетови, разположени в дълги гроздовидни съцветия в пазвите на листата Среща се по влажни, сенчести места в почти цялата страна.

 

Действие и приложение. Жаблекът е познат в народната медицина като хипогликемично средство и билка, която стимулира отделянето на кърма. Хипогликемичното (понижаващо кръвната захар) действие на растението е установено още през 1927. Установено е, че под действието на галегина (активна съставка, съдържаща се в жаблека) кръвната захар на зайци се понижава с 50 – 60% от доза 75 мг на килограм телесно тегло. Освен това е доказано значително увеличаване броя на бета-клетките в Лангерхансовите острови, които са отговорни за поддържане на нормалните нива на кръвната захар. Понижаване на кръвната захар се наблюдава след около 3 часа, а продължителността на действие може да достигне до 9 часа. По-изразен хипогликемичен ефект се наблюдава при диабетици.


 

Лечебният жаблек се използва и за стимулиране на лактацията при кърмачки, тъй като засилва отделянето на течности от организма. Освен това той се прилага и при възпаления на пикочните пътища, увеличена простата, цистит и други заболявания на отделителната система.

 

Прясната билка се прилага и след ухапване или ужилване от насекоми, налагат се лапи при лишеи. Има ефект и срещу бълхи, мухи, молци, дървеници като инсектицидно средство.


Жаблекът е противопоказан по време на бременност, при хора, страдащи от хипертония. Растението сериозно може да увреди чревната микрофлора и да причини дисбиоза.

 

Химичен състав. Жаблекът съдържа от 0,11 до 0,2% алкалоиди. От билката са изолирани флавоноловият гликозид галутеолин, който се хидролизира на глюкоза и лутеолин, дъбилни вещества, захари и др.

 

Дрога. С лечебна цел се използват стръковате на растението, които се събират от юни до август по време на активен цъфтеж. По-късно растението става неподходящо за бране – стъблата стават твърди, а листата и другите части придобиват неприятен вкус. Събраните стръкове се сушат в проветриви помещения или в сушилня при 50°С. Сушенето на слънце не е препоръчително. От 4 кг свежи стръкове се получават около 1 кг сухи.