Листата на растението Camellia sinensis от семейство Theaceae се използват за направа на зелен чай. Sinensis означава „китайски“ на латински. Thea bohea и Thea viridis са по-старите наименования на растението.


Camellia sinensis е вечнозелен храст или малко дърво, което достига до 2 метра височина максимум.


Растението има един главен корен, жълто бели цветове и дава кафяво-зелени плодове с 1-4 сплеснати сферични маслодайни семена.


Листата са тъмно зелени. За чай се берат още докато са млади. Съдържат около 4 % кофеин. Химичният състав на листата се мени според възрастта им и спрямо тази характеристика се предлагат различни марки чай.


Чаените растения се отглеждат във влажен климат с чести обилни валежи на високо надморско равнище.


Има три вида чай, зелен, черен и оолонг. Всичките те се произвеждат от едно и също растение, Camellia sinensis. Разликата във вкусовете и състава на чая идва от технологията на обработване на суровината.


Зеленият чай се произвежда от неферментирали, оолонг – частично, а черният от напълно ферментирали листа. Производственият цикъл на зелен чай е най-кратък. Поради тази причина има най-висока концентрация на полифеноли, които притежават силен антиоксидантен ефект.


Черният чай се произвежда от изсушени, ферментирали и отново изсушени листа.


Колкото по-дълъг е процесът на ферментация на листата, токлова съдържанието на полифеноли в чая е по-ниско и същевременно е по-високо съдържанието на кофеин. Черният чай има 2-3 пъти по-високо съдържание на кофеин от зеления.


Активни полезни съставки на зеления чай
Зеленият чай съдържа есенциални масла (алдехиди, фенилетил алкохоли, феноли, хексенал, хексенол, линалол, дихидроактинидиолит и р-винилфенол), витамини (витамин В и С), минерали (флуорид, алуминий), танини и кофеин.  Интерес представляват полифенолите.


Зеленият чай съдържа около 35 % нискомолекулни полифеноли, главно флаванолни мономери (flavan-3-ol). Катехините, които се съдържат в най-високо количество, от 10 до 50 %, в зеленият чай са епикатехин, епикатехин-3-галат, епигалокатехин и епигалокатехин-3-галат (EGCG).


Полифенолите на зеления чай са от клас биофлавоноиди с високо антиоксидантно действие. Катехините имат около 25-100 пъти по-висок антиоксидантен потенциал, отколкото витамините С и Е.


Полифенолите имат значителен антикарциногенетично, противовъзпалително, термогенитично, антимикробно действие и ефект на пробиотик. Полифенолите на зеления чай възпрепятстват растежа на образувалите се ракови клетки и отделянето на вредни продукти на обмяната на веществата, като вещества, водещи до развитие на възпаление, каквито са простагландините и левкотриените.


Алкалоидите като кофеин, хеобромин и теофилин имат стимулиращ, възбуждащ ефект.


Съдържанието на витамините В и С в зеленият чай се запазва, за разлика от черния.


В кои случаи зеленият чай е полезен
Зеленият чай се използва от хилядолетия в Китай и други азиатски страни. Употребявал се е за намаляване на кръвното налягане, подтискате на бактериални инфекции, водещи до натравяне на кръвта, намаляване на действието на карценогенни фактори, образуването на свободни радикали и ракови клетки.
Зеленият чай се използва в традиционната китайска медицина за лечение на възпаления, нормализиране на температурата на тялото, кръвната захар, подобряване на храносмилането и умствените процеси.
Полезното действие на чая се дължи на флавоноидите, особено на катехините, чийто ефект е по-висок от този на витамин С и витамин Е и предотвратява действието на оксидантите и други болестотворни процеси в организма.
Редовното пиене на зелен чай има положителен ефект срещу развитието на различни видове рак, сърдечно-съдови заболявания, спомага намаляването на  кръвното налягане и холестерола.
Казват че това е напитката на дълголетниците.
Чаят е ефективен срещу гнилостни процеси по зъбния емайл, гъбични инфекции и др.
Ускорява метаболизма и спомага отслабването, като повишава притока на сили.  
Предпазва и намаляват тежестта на остеоартрита. 

 

Втора част на материала