Зеленият чай може да излъже допинг тестовете при спортисти, откриха изследователи.

Британско проучване установи, че зеленият чай може да замаскира наличието на тестостерон при допинг тест.

В проучването, изследователите добавят екстракт от зелен чай или катехини към тестостерон и проверяват дали допинг тестовете измерват ензима, които показва наличието на завишени нива на тестостерон в организма.

Тестостеронът на спортистите, употребяващи допинг, е с 200 до 300% над нормата.

Резултатите показват, че зеленият чай намалява концентрацията на тестостерон до 30%, като по този начин не може да бъде уловен от тестовете за допинг.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере точният механизъм на действие на зеленият чай срещу допинга в организма.

Една от хипотезите е, че катехините блокират действието на ензима за измерването на тестостерон.

Катехините са съединения от групата на флавоноидите. Те имат антимикробно действие, потискат растежа на стафилококовите бактерии. Имат благоприятно действие върху намаляването на холестерола и риска от атеросклероза.

Приемът им се препоръчва при различни възпалителни процеси, предпазва от рак на белия дроб и стомаха.

NEWS_MORE_BOX

 

Резултатите от проучването могат да помогнат на съответните власти да обърнат по-голямо внимание върху допинг тестовете и да разширят техния спектър на действие, съветват специалисти.

Тестостеронът е от групата на половите хормони, който се синтезира от тестисите при мъжа. 

По своята химическа структура хормонът представлява анаболен стероид и поради тази причина отговаря за поддържането на мускулната маса и изгарянето на мазнините.