Здравецът (Geranium Macrorrhizum) е многогодишно тревисто растение от семейство Здравецови (Geraniaceae). Той притежава подземно или надземно коренище с кафяви люспи. Стеблата са прави, мъхести. Листата са длановидни, 5-7-делни. Цветовете са виолетово-червени, рядко бели. Цъфти между април и юли. Здравецът расте по сенчести, влажни, тревисти места в планините и предпланините на височина от 300 м до 2500 м надморска височина. Наред с мушкатото, здравецът се е превърнал в традиционно растение за всеки дом.

 

Ако трябва да се избере символ на българското село, то това със сигурност трябва да е лист здравец. Почти няма селска къща, в която да не расте тази изконна за народната ни медицина билка. Българското наименование на това растение съвсем не е случайно. То притежава редица благотворни съставки, които го правят неразделна част от народната медицина.


 

Действие и приложение. Правени са редица проучвания относно хипотензивното действие на здравеца. Установено е, че спиртните извлеци от надземните части и корените на растенията виреещи у нас проявяват значителен хипотензивен ефект. Този ефект се съчетава с тонизиращо влияние върху дейността на сърдечния мускул. По време на същите проучвания е констатиран и умерен седативен ефект, придружен с миорелаксиращо действие.

 

В народната медицина коренището на здравеца се използват като затягащо средство при диарии, поради високото съдържание на танини в него. Воден извлек от коренището се използва и външно за компреси при кожни възпаления, а също и като кръвоспиращо средство. Напоени памучни тампони се използват при кръвотечения от носа.

 

Има данни, че здравецът действа капиляроукрепващо и противовъзпалително и подходящ за приложение при разширени вени и тежест в краката. Той също така действа имуностимулиращо, понижава кръвната захар, има благотворно влияние при хора с камъни в жлъчката. Водните извлеци на листата се използват за жабурене при кървящи венци.

 

Химичен състав. Листата на здравеца съдържат етерично масло с основни съставки гармакрон и р-цимол. Освен етеричното масло здравецът съдържа танини, алкохоли, захари, флавоноиди. Здравеца съдържа и рутин, който е мощен антиоксидант спомагащ за усвояването на витамин С. На него се дължи капиляроукрепващия ефект на растението.

 

Дрога. С лечебно действие се използват листата и коренището на здравеца. Листата се събират по време на активен цъфтеж, а коренищата през пролетта и есента. Листата се сушат на сянка. Корените се почистват и измиват добре, нарязват се на парчета и се сушат в проветриви помещения или в сушилни при температура до 45 °С.