Водното пипериче (Persicaria hydropiper) е едногодишно тревисто растение от семейство Лападови (Polygonaceae). Стъблото е изправено, зелено, срещат се и видове с червеникав цвят. На височина достига до около 60 см. Листата са последователни, цветовете са дребни, зеленикаво-розови, събрани във връхни, класовидни съцветия. Видът се среща по влажни мочурливи места.

 

Действие и приложение. Водното пипериче има кръвоспиращо и капиляроукрепващо действие. Освен това, билката повишава кръвното налягане. Това ѝ свойство се използва в случаите на обилна менструация, когато кръвното налягане обикновено се понижава. Растението действа общо укрепващо на целия организъм.
 


Кръвоспиращото действие на водното пипериче е установено от руския фармаколог Н. Кравков. Той доказва, че кръвоспиращото действие на билката се проявява само в условията на цял организъм. Тестове в лабораторни условия доказват силно понижаване на протромбиновото време (кръвен тест, който се използва за измерване на времето, необходимо на кръвта да се съсири). Клиничното приложение е при обилна и болезнена менструация както и при кървящи хемороиди.

 

Водното пипериче проявява също и антибактериално действие, което се използва при лечение на екзема и невродермит. Билката намира приложение и като помощно средство при лечение на увеличена простата, а също при гастрит и язви на стомаха, за лечение на гнойни рани, при пародонтоза и кървящи венци. Водното пипериче се употребява и при песъчинки в бъбреците и пикочния мехур.

 

Противопоказания. Пиперичето не бива да се приема при остри възпаления на бъбреците и пикочния мехур, а също така е противопоказано при тромбофлебит. Редно е лечението с билката да се извършва под лекарски контрол, за да се избегнат нежелани усложнения.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа около 2,5% флавоноиди като преобладават рутин, кверцетин, хиперозид, рамназин и др. Съдържат се още дъбилни вещества, витамин К, С и Е, както и сесквитерпени. В корените са доказани антрахинонови производни.

 

Дрога. Използваемата част на растението са стръковете. Те се събират в началото на съфтежа – юли-август. По време на брането водното пипериче не бива да се смесва с други видове. Дрогата се суши на сянка. Правилно изсушената билка има зелен цвят без вкус и мирис. Съхранява се в сухо и проветриво помещение.