Ветрогонът (Eryngium campestre) е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Стъблото му достига височина 30 - 60 см.


Плодът на растението има елипсовидна форма и е покрит с шипчета. Среща се по сухи тревисти места, пасища, храсталаци и крайпътни местности.

Билката е разпространена главно в Средна и Южна Европа.

Благодарение на богатото си съдържание на етерично масло, органични киселини, сапонини, танини и др., ветрогонът намира широко приложение за лечението на различни здравословни състояния като хипертрофия на простатата.

С напредването на възрастта простатната жлеза се уголемява, хипертрофира, което затруднява уринирането, води до появата на силна болка и дискомфорт. Това може да увеличи риска от появата на злокачествени образувания.

Консумацията на ветрогон може да помогне за облекчаване на симптоми, като затрудненото уриниране в следствие на увеличения обем на простатната жлеза, внезапните болки в долната част на корема и пр.

Билката е изключително полезна и при намалено сексуалното желание и проблеми с потентността в следствие от хипертрофията на простатата.