Великденчето може да се срещне и под името Гергьовденче, Превара, Вероника, а на латински Veronica officinalis. Великденчето е многогодишно тревисто, пълзящо растение, което се намира предимно по влажни, планински местности на височина до към 2000 м. надморска височина.


Действие и приложение

Великденчето има апетитовъзбуждащо, противовъзпалително, антисептично, диуретично и противокашлично действие. Прилага се при заболявания на дихателната система (бронхит, трахеобронхит, бронхиална астма и др.), кръвоизливи, кожни заболявания и лечение на рани. Използва се също и като диуретично и антисептично средство при инфекции на пикочните пътища, при затруднено уриниране, бъбречни и чернодробно-жлъчни заболявания, задух, високо кръвно, при умствена умора, подагра, невроза, предизвикана от психическо пренатоварване и др.


 

Външно - за компреси при изгаряния, екземи, рани.


От цъфтящото растение може да се направи пресен сок, който се препоръчва при хронични кожни заболявания и предимно при екземи. Билката има свойството да намалява възпалението и да успокоява сърбежа. Лечението на екземи е продължително, прилагането на растението трябва да бъде 2 – 3 пъти дневно в продължение на няколко седмици.

 

Великденчето има много добър ефект при неврози, в резултат на психическо пренатоварване. Народната медицина препоръчва да се пие по 1 чаша чай преди лягане, особено при хората, които се занимават предимно с умствен труд. Чаят от великденче спомага за подобряване на паметта, при световъртеж и намалява стреса и напрежението.

 

Химичен състав. Билката великденче съдържа иридоидните гликозиди аукубин, вероникозид и др, захари, манитол, фенолни киселини, флавоноиди, дъбилни вещества, стероли, сапонини, етерично масло, смоли, витамин С, каротен и др.

 

Дрога. Използваемата част на растението е стръкчето. Те се събират от средата на пролетта до началото на лятото (май – юни) по време на цъфтеж. Брането се извършва в слънчево време след вдигане на росата. Събраната билка се почиства от пясък и други примеси.

 

Суши се на сянка в проветриви помещения. Билката се пази от влага, тъй като тя нарушава качеството й. При големи количества се допуска сушене на слънце за кратко време (2-3 часа), след което суровината се прибира на сянка.