Според древно предание, богинята на нощта в Индия подарила вечерната иглика на хората, за да лекуват с нея всичките си болки. Растението е известно и под наименованията нощна свещ, свещица, вечерна роза, върболика, а сигурно ще се срещнат и още наименования.

 

Името нощна свещ или вечерна иглика идва от факта, че жълтите й цветчета се разтварят само през нощта и за да са видими за насекомите светят с бледа флуоресцентна светлина. На височина, растението достига от 30 до 150 см. Цъфтежът продължава от края на пролетта до края на лятото. Родното място на вечерната иглика е Източна и Централна Северна Америка.


 

Действие и приложение. Маслото от семената на вечерната иглика се използва за намаляване на болките и дискомфорта при предменструален синдром. Оказва благоприятен ефект и върху кожата. Също така, лапи от растението се прилагат при синини. Те подпомагат заздравяването на рани, отоци и кръвонасядания. Листата на свещицата са годни за консумация и в миналото са се използвали като листни зеленчуци.

 

Маслото от вечерна иглика се използва и за лечение на екземи и други кожни раздразнения. Тя рехидратира и успокоява зачервената и сърбяща кожа. Маслото може да се прилага както локално, така и под формата на таблетки за пиене.

 

Доказано е, че вечерната иглика леко понижава кръвното налягане, но може да увеличи времето за съсирване на кръвта. За това приемът й трябва да е съгласуван с лекар. Не се препоръчва едновременния прием на вечерна иглика и антикоагуланти (варфарин, аспирин). 

 

Растението е неподходящо и за пациенти с епилепсия, тъй като може да предизвика гърч.


Свещицата се прилага за лечение на акне. Гама-линоленовата киселина в растението се смята, че помага при акне като намалява възпалението на кожата и намалява броя на кожните клетки, които причиняват лезии. Лечението на акне с капсули от вечерна иглика се извършва по определена схема.

 

Химичен състав. Свещицата е източник на ценни мастни киселини: омега-6-гама линоленова, линолова, омега-9-олеинова, палмитинова, стеаринова, екозенова киселини и др, витамин Е, витамин В6.