Ocimum sanctum или както е познат в аюрведата – туласи, е една от малкото билки, съперничещи на гинко билоба по давност на приложение – използва се от над 3000 години. На санскрит името означава свещена билка, което е пренесено и в биноминалното му название – sanctum означава "свещен" на латински.

 

Листата от туласи се използват за храна и като подправка в Източна и Южна Азия, а стъблата, семената, както и листата, имат и терапевтично приложение.


 

Семената съдържат масло, за което е установено, че съдържа мастни киселини с противовъзпалителни, антиоксидантни, противотуморни и, това което е най-неочаквано – адаптогенни свойства. Адаптогените са вещества, които повишават умствената и физическата работоспособност на организма в стресови условия. Повечето от известните адаптогени имат сложен химичен строеж, така че доказването на такива свойства за мастни киселини, които имат много по-прост строеж, е голяма изненада за ботаници и фармаколози.

 

Това, обаче, далеч не е единственото забележително свойство на растението. Изследвания показват, че маслото инхибира циклооксигеназа ІІ – ензимът, отговорен за синтеза на факторите на възпалението. Наблюдавана е ефикасност в in vitro модели на колит и мастит, както и известни антитуморни, антидиабетни, антимикробни и кардио- и хепатопротективни свойства.

 

Също така, маслото понижава кортизоловите нива и повишава нивата на невромедиатори в синаптичната цепка, което някои считат за благотворно в условията са физическо и психическо пренапрежение. Макар че е използвана в аюрведата от векове като антидепресант, безопаснотта и ефикасността на билката за това показание никога не са били потвърдени категорично в добре контролирани и документирани в клинични проучвания. Въпросът остава открит и за в бъдеще.

 

Останалите физиологично активни съставки са евгенол, урзолова киселина, силният антиоксидант розмаринова киселина, както и лутеин и апигенин и някои флавоноиди.

NEWS_MORE_BOX

 

За урзоловата киселина се предполага, че понижава синтеза на фоликулостимулиращия хормон и на лутеинизиращ хормон, което може да бъде от клинична полза при яйчникова поликистоза. За нея са публикувани и данни, сочещи, че урзоловата киселина оказва антиоксидантни и клетъчно протективни ефекти по няколко начина. Тя стабилизира клетъчните мембрани като намалява окислението на ненаситените мастни киселини и активира глутатион редуктазата, каталазата и супероксид дисмутазата – важни ензими, които по един или друг начин участват в обезвреждането на силните окислители в организма. Също така, установено е синергично хепатопротективно действие при комбинирането й със силимарин – физиологично активният комплекс от флавоноиди в белия трън. За урзолововата киселина са докладвани и адаптогенни и неврологични ефекти.

 

Флавоноидите в билката оказват известен протективен ефект срещу окислителното действие на съставките на цигарения дим. В клинично проучване, след 4-седмичен прием на етанолов екстракт от листата на туласи, участниците показват повишени нива на интерферон гама, NK и Т-хелперни клетки – белег на усилен имунитет, който също е отдаван на флавоноидите в растението.

 

Противопоказано е приемането му по време на бременност и в периода преди забременяване, тъй като сложният комплекс от съставки все още не е напълно изследван и описан.

 

Трябва да се има предвид, че босилекът, макар и близък до туласито в много отношения, не е точен негов заместител.