Синята жлъчка, позната още като цикория, е сложноцветно растение, често срещано като плевел сред житни култури и по сухи ливади в цяла България.
 
Използвано от столетия в народната медицина на някои европейски народи, растението има множество приложения в съвремието – листата и цветовете са силно застъпени във френската традиционна кухня, а корените, след изпичане и смилане са популярна добавка към кафето или негов пълен заместител. Това е възможно благодарение на наличните съединения лактоцин и лактукопикрин.
 
И двете съставки се отличават с тръпчив, приятно горчив вкус, наподобяващ този на кафето. Те притежават слаби до умерени упойващи и обезболяващи ефекти, чрез действието си върху централната нервна система. Според публикация от 2004 г. в Journal of Ethnopharmacology (брой 95, стр. 455-457) лактоцинът и лактукопикринът имат ясно изразени превантивни и защитни свойтва против малария. Лактукопикринът има и свойството на ацетилхолинестеразен инхибитор, който може да подобрява съня чрез увеличаване на третата му фаза – на активно сънуване или „бързо движение на очите“.
 
Цикорията е изсвестна и с токсичността си срещу вътрешни паразити.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В Германия е популярно билково средство прилагано като тоник или добавка при третирането на жлъчни камъни, гастро-ентерити, възпаления на синусите, порезни рани и охлузвания.
 
В растението и неговите екстракти се съдържат значителни количества инулин. Това вещество може да подпомогне загубата на тегло и да облекчи храносмилането. Изследване от 2013 г. от страниците на Food Science and Technology (брой 50, стр 1-16) подкрепя тази теория, демонстрирайки как инулина понижава активността и растежа на някои патогенни микроорганизми в стомашно-чревния тракт.
 
Най-полезното ѝ свойство обаче е способността да увеличава телесната абсорбция на калций и други минерали, важни за костното здраве и плътност.
 
Синята жлъчка може да се добавя в зелени и билкови чайове, както и в кафето, за да донесе приятен вкус и някои ползи за организма.