Тонзилитът е инфекциозен процес, който се появява при нарушено физиологично равновесие между организма и микробите с последваща местна имунна реакция на сливиците.

 


Възпалението на сливиците е едно от най-разпространените заболявания при всички възрастови групи, но се смята, че децата са по-предразположени от възрастните. При подрастващите често са засегнати сливиците при небцето и гълтача.


 


Освен популярните медицински методи за лечение на тонзилита, има и няколко ефективни средства от натурален произход, които са полезни за облекчаване на възпалени сливици...

 


Препоръчително е консумираната храна да бъде течна, полутечна или кашава, за лесно усвояване от организма.

 


Специалистите съветват да се пие много вода и други течности като бистри супи, билкови чайове с мед, които ще ви помогнат за облекчаване на болката.

 


1. Натурални сокове


Специалисти съветват пациентът да приема различни плодови сокове, богати на полезни витамини и минерални вещества. Силно киселите сокове, приготвени от пресни плодове, не са подходящи за болни сливици.

 


Зеленчуковите сокове също имат благоприятно въздействие при тонзилит.

 


Комбинирайте зеленчукови сокове от сурови моркови, цвекло и краставици в съотношение 3:1:01. Напитката успешно допълва лечението на състоянието и се отразява ползотворно.

 

 

NEWS_MORE_BOX


2. Мляко...и още нещо


Млякото е отлично средство за домашно лечение на възпалени сливици. Добавете щипка куркума и черен пипер на прах в чаша топло мляко. Напитката се консумира преди лягане. Смята се, че куркумата е ефективна при намаляване на възпалението и е естествено антибактериално средство за защита от инфекции.


3. Семена от сминдух


Вземете две супени лъжици от сминдух семена и ги сварете във вода за половин час. Оставете да се охлади и използвайте разтвора за гаргара. Правете я всеки ден.


4. Гаргара със солена вода


Гаргарата със солена вода е отлично средство при болки в гърлото поради възпаление на сливиците. За приготвянето на лечебната отвара е необходимо да прибавите една чаена лъжичка сол в чаша хладка вода. Правете гаргарата по няколко пъти на ден.


5. Билков „пастет“


Прави се от равни количества семена от хрян, ечемик, синап, юта, ленено семе и репичка. Прилагайте сместа над засегнатите сливици.