Лютивата тлъстигата или дебела мара (лат. Sedum acre) е многогодишно тревисто растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae). Растението е с месести листа и жълти цветове, разпространено е в цяла Европа, Югозападна Азия и Северна Африка. У нас се среща по каменисти и скалисти места из цялата страна. Стъблата са разклонени, полегнали, листата са последователни, месести, дълги 2 – 3 мм. Цветовете са златисто-жълти. Цъфти от май до август.

 

Действие и приложение. Едно от основните действия на тлъстигата е хипотензивно и общо укрепващо. Тя се прилага успешно при хора с високо кръвно налягане като действа и диуретично. В месестите листа на растението се съдържа сок, който има болкоуспокояващо, противовъзпалително и антибактериално действие. По тази причина тлъстигата се използва при кожни проблеми – възпалени рани, раздразнена кожа, при циреи, мазоли и брадавици. Листата се използват като се счукат и се отделя ципата, след което се налагат на мястото.


 

Тлъстигата действа и общо укрепващо и стимулиращо при пролетна умора или умствена преумора. Освен това тя се използва при хронични възпалителни заболявания на очите, при лечение на епилепсия, при слънчеви изгаряния, при болезнени хемороиди, при скорбут, а също при атеросклероза.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа алкалоиди (около 0,2%) от групата на пиперидина: седамин, изопелетиарин, сединин, сединон, седридин. Съдържат се още флавоноливият гликозид рутин (около 12%), дъбилни вещества, гуми, слузни вещества, органични киселини, витамин С, минерали и др.

 

Дрога. С лечебни цели се използват надземната част, съставена от стъбла с последователни яйцевидни листа и жълти цветове. Листата се берат от юли до октомври при пълен цъфтеж на растението в сухо време, когато росата се е вдигнала. Препоръчва се брането да става в сутрешните часове, когато съдържанието на биологично активните вещества е най-голямо. Най-добре е да се сушат под дебела сянка, под навеси на силно проветриви места. Сушенето изисква доста време, тъй като стръковете са с високо водно съдържание. Първоначално събраният материал трябва да се обръща всеки ден, след което обръщанията се разреждат в зависимост от състоянието на билката. Материалът е изсушен, когато листата при стриване не се размазват.