С финалните напъни на отиващата си зима и първите знаци на настъпващата пролет чувството за апатия и отпадналост като нищо може да ни налегне за дълго. Състоянието, известно като пролетна умора, се лекува най-успешно чрез профилактика, пазеща от появата му. Тази година всеки, който в такива моменти разчита на лекарства или добавки за тонус и енергия, може да промени навика си към по-ефективен вариант. Ще предложим няколко адаптогенни билки, които ще направят прехода зима-пролет неочаквано лесен и неуморен.

 

Тайната на адаптогенните билки се крие във важните съставки в тях, които помагат за справяне със стреса и тревожността – основната причина за поява на хронична умора в края на тъмната зима. Тези билки подсилват естествените механизми на организма за устояване на стреса, поддържане на енергийния баланс и тонизиране на тялото.


 

Женшен
Това е може би най-популярната адаптогенна билка. Широко популярна е с тонизиращото си действие и много позитивния ефект върху мъжкото здраве. Много богат е на антиоксиданти, които действат на клетъчно ниво за подобряване на енергийния баланс на клетките и на общо ниво за  стимулиране на имунната система.

 

Босилек
Той има много позитивно действие за снемане на стреса, а в допълнение регулира и метаболизма на глюкозата за постоянен приток на енергия в клетките. Освен това босилекът има изявени противовирусни и антибактериални и антиоксидантни свойства.

 

Клинавиче
Известно и като астрагалус, клинавичето е природно средство, препоръчвано от народната медицина с векове. Има имуностимулиращ ефект, а му се приписват и противоракиви свойства, произлизащи от способността му да пречиства и тонизира телесните клетки. Показана е ефктивността му и за повишаване физическата издръжливост на тялото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Това са 3 популярни билки, удобни за набавяне в най-различни форми – сушени за чай, като тинктури или в състава на различни хранителни добавки. Периодът в началото на пролетта е точното време да се възползваме от адаптогенните им и тонизиращи свойства за превенция на пролетната умора или за по-бързото й овладяване.

 

Макар и изцяло природни средства обаче продължителният прием на билки е добре да се консултира с лекар или фармацевт като гарант, че няма да доведе до странични ефекти и че няма да има нежелани взаимодействия с приема на определени лекарства.