Татулът (лат. Datura Stramonium) е едногодишно тревисто растение от семейство Картофови (Solanaceae). Стъблото достига до 1м височина. Листата са последователни, дълбоко изрязани. Цветовете са бели, фуниевидни, а плодовете сферични, бодливи кутийки. Татулът е рудерално растение, разпространено в Северна Америка и Европа. У нас се среща из цялата страна до 1000 м надморска височина по развалини и изоставени места като бурен. Цъфти от май до септември.

 

Действие и приложение. Татулът е силно отровно съединение. Той проявява спазмолитично и болкоуспокояващо действие, което се дължи на алкалоидите в състава му. Листата на татула съдържат тропанови алкалоди като хиосциамин, скополамин и атропин. Хиосциаминът проявява изразен бронходилатиращ ефект, тонизира и възбужда дихателния център. Подобно на билката беладона хиосциаминът понижава тонуса на гладките мускулни органи, намалява секрецията на потта, слюнчените и стомашните жлези и секрецията на панкреаса.


 

Лекарствата, които се приготвят от листата на татула имат успокояващ ефект върху централната нервна система, облекчават спазми на гладката мускулатура на вътрешните органи и намаляват секрецията на жлезите на стомашно-чревния тракт.
Татулът се прилага външно при ревматизъм, радикулит и различни отоци. В миналото са пушили листата от татул против задух и туберкулоза.

 

Днес, поради силната токсичност на растението, употребата му е силно ограничена. Дозировката трябва да се спазва стриктно и да се използва само според указанията и под наблюдение от лекар.

 

Предозирането води до тежко отравяне. Отравянето най-често се случва след консумация на семената или при вдишване на миризмата от цветовете на татула. Симптоми на отравянето са разширени зеници, изсъхване на устата и затруднено преглъщане, зачервена, суха кожа, ускорена сърдечна дейност. Проявите от страна на централната нервна система са възбуда, несвързан бърз говор, халюцинации, възбудено дишане. Тези симптоми са познати още като атропиново пиянство.

 

Лечението се състои в промивка на стомаха и въвеждане чрез сонда на танинов разтвор или суспензия от активен въглен. Вътрешно се дава силен чай или кафе, солево очистително (английска сол). Другите прояви се лекуват симптоматично.

 

Химичен състав. Цялото растение, но най-вече семената съдържат тропанови алкалоиди атропин, скополамин, хиосциамин. В състава на растението влизат още кумарини, фенолни киселини.

 

Дрога. За медицински цели се използват листата, семената и корените на растението.