Стевията е наричана „сладък лист” в родината си – Парагвай. Тази билка е напуснала преди десетилетия пределите на Южна Америка и бива разпространена по целия свят. Отдавна заслужила мястото си на един от най-известните естествени заместители на захарта, популярността на стевията непрекъснато расте. Тя обаче не е подходяща за всеки.
 
Сладкият вкус на стевията е открит за пръв път от швейцарския ботаник Бертони, който се натъква на билката в Парагвай през 1899 г. Няколко десетилетия по-късно се установя, че два гликозида – стевиосид и ребаудиосид придават сладкия вкус на билката. Според изследванията, стевията е 250-300 пъти по-сладка от рафинираната захар и това се дължи на двете гликозидни молекули.
 
В съвремието учени установяват, че тези съединения имат пренебрежителен ефект върху кръвната захар и дори подобряват глюкозния толеранс, което ги прави подходящи подсладители за диабетици и хора на специални диети с намалено въглехидратно съдържание.
 
Билката може да се приема още при остри стомашни киселини, против задържане на вода и като помощно средство при диета за загуба на тегло.
 
По света билката се използва като предпазно средство срещу кариеси, възпаления на венците, пародонтит и други заболявания на устния апарат.
 
Разпространено е и мнението, че стевията оказва благоприятно влияние върху черния дроб, но до този момент не е подкрепено с научни факти.
 
Стевията обаче е неподходяща за хора с поленови алергии. Макар да има свойството да засилва и укрепва имунната система, научни изследвания сочат, че може би се справя твърде добре с тази си задача и може сериозно да влоши симптомите на поленови алергии, като допълнително засили отделянето на хистамини от организма.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Билката трябва обезателно да се избягва от хора с хипотония или вземащи каквито и да е лекарства за регулиране на кръвното налягане. Самата билка има свойстото да понижава кръвното налягане, което е добре дошло за хипертониците, но не и ако са на медикаментозно лечение. Това се дължи на факта, че съединенията носещи сладкия вкус - стевиосид и ребаудиосид, могат да взаимодействат със съединения от лекарствата за високо кръвно и да причинят неочаквани скокове или падове в кръвното налягане, които могат да са животозасташаващи.
 
Стевията се отглежда и в България като едногодишно растение.