Карнозната киселина, която се съдържа в лечебната и кулинарната билка розмарин, може да бъде използвана при инфекция със SARS-CoV-2, става ясно от публикация в януарския брой на сп. Antioxidants.

 

В публикацията е описано как карозната киселина блокира взаимодействието между спайк протеина на SARS-CoV-2 и ACE2 рецептора, който вирусът използва, за да проникне в клетките на своя гостоприемник.


 

Учените представят доказателства и за влиянието на киселината в друг протичащ възпалителен процес в човешкия организъм, който се наблюдава при по-тежките случаи на COVID-19 и при други заболявания, например болест на Алцхаймер. Карозната кислена инхибира този процес.

 

Част от екипа е проф. д-р Стюарт Липтън - доктор по медицина, председател на фондация Step Family в катедрата по молекулярна медицина и съдиректор-основател на Центъра за нови лекарства за невродегенерация в Scripps Research.

 

В предишно проучване от 2016 г., в което е разглеждано влиянието на карозната киселина, отново е бил включен и проф. д-р Липтън.

 

Тогава изследователите са наблюдавали как карнозната киселина активира противовъзпалителна, антиоксидантна сигнална каскада, наречена Nrf2 път, както и възможността на киселината да понижава симптоматиката при болест на Алцхаймер - заболяване, при което има възпаление на мозъка.

 

Според новото изследване възможността на карнозната киселина да инхибира възпалителнителни процеси в различни заболявания може да облекчи тези протичащи при коронавирусната инфекция и при пост-COVID-19 синдрома.

 

При последващи анализи учените установяват възможността киселината директно да блокира инфекциозните способности на SARS-CoV-2. Като при по-високи дози нейната активност и инхибиращо действие се повишават.

 

Карнозната киселина притежава противовирусен ефект след превръщане в активната си форма от възпалението и окисляването, в местата на инфекция.

 

В резултат на получените данни се вижда, че в своята активна форма съединението модифицира ACE2 рецептора за SARS-CoV-2, което прави свързването на вируса към съответния рецептор невъзможно и по този начин блокира инфекцията.

 

Проф. д-р Липтън и неговите колегите сега работят с химиците от Scripps Research, като Фил Баран и Бен Крават - професори от катедрата по химия, за да синтезират успешно по-мощни производни на карнозната киселина с подобрени характеристики, които да могат да бъдат използвани като лекарствени средства при заболявания, свързани с възпалителни процеси.

 

Източници:

https://www.mdpi.com/2076-3921/11/1/124