Известно ли ви е, че популярна и доста разпространена билка, каквато е жълтият кантарион по територията на страната ни, може успешно да се използва при терапията срещу депресия и потиснато настроение? И това, категорично се потвърждава от медицинско изследване през 1994 г., публикувано в the British Medical Journal. Заключението на медиците е, че билката може успешно да се употребява като антидепресант и е ефективна при лека и умерена форма на депресия.


Жълтият кантарион е растение със специфични жълти цветове. Отдавна се смята, че помага при перманентно лошо настроение и стрес, дори облекчава болката. Някои считат, че е полезна и при сърдечни проблеми. Жълтият кантарион няма страничните ефекти на антидепресантите, като сънливост, главоболие, чревни смущения, спад на либидото и жизнеността.


Активните съставки на жълтия кантарион са хиперицин, псевдохиперицин и ксантони. Ефектът им обаче се дължи на комплексното действие между тях и останалите вещества, които се намират в билката и подпомагат активните съставки.


Все още не е ясен механизмът, по който билката действа на настроението и самочувствието. Предполага се, че хиперицинът стимулира синтеза на допамин и серотонин, веществата на доброто настроение и същевременно редуцира отделянето на адреналин, чието ниво е по-високо при състояние на депресия. Продължителният прием на екстракт от жълт кантарион няколко пъти на ден, също е свързан с изявата на странични ефекти обаче, като свръх чувствителност към светлина, пресъхнала уста, стомашно раздразнение, световъртеж и тремор.

NEWS_MORE_BOXИзследвания показват, че билката влиза във взаимодействие с някои медикаменти, каквито са антиканцерогенните или хемотерапевтичните и тези при лечение на СПИН. Концентратът от билката потиска и въздействието на някои имуносупресиращи лекарства, които се използват при трансплантация.


Жълтият кантарион, за съжаление, не оправдава очакванията на медиците за полза при лечението на тежка форма на депресия. Изследване от април 2002 г., публикувано в the Journal of the American Medical Association (JAMA), констатира, че ефектът на билката е равен на този на плацебо в такива случаи. Въпреки това се препоръчва употребата на екстракта да става под лекарски контрол.


Колкото за подобряване на настроението, дори при по-продължителна загуба на тонус, консумацията на няколко чаши чай може само да помогне.