Спорежът (лат. Senecio platyphylloides) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Растението достига височина до 150 см, листата са последователни, цветовете – жълти тръбести, събрани в кошнички, а те образуват щитовидни съцветия. Спорежът расте по тревисти места, като плевел по посевите, покрай пътища и в полета. Разпространен е из цялата страна до 1000 м надморска височина. Среща се из цяла Европа.

 

Действие и приложение. Спорежът притежава спазмолитично действие и се използва при бронхиална астма. При изследвания е намерено, че билката проявява М-холинолитично действие. То се дължи главно на алкалоидите в състава на растението – сенецифилин, сенеционин, сенецин). Твърди се, че спорежът е ефективен по време на астматичен пристъп, тъй като разширява бронхите и улеснява дишането.


 

В народната медицина отвара от спореж се е използвала при чревни и остри стомашни спазми, при конвулсивен запек и обостряне на язвени състояния, гръдна жаба както и при възпаления на дебелото черво и бъбречни колики. Алкохолната тинктура от билката се използва като болкоуспокояващо. Спорежът се прилага при силни маточни кръвотечения и нередовна менструация. В миналото се е използвала и като кръвоспиращо средство при външни кръвотечения.

 

Растението не бива да се използва хора с глаукома, заболявания на черния дроб и бъбреците.


Алкалоидът платифилин, който се изолира от растението участва в състава на медикаменти под формата на ампули и таблетки и се използват за лечение на стомашно-чревни и други колики, бронхиална астма, периферни съдови спазми, стенокардия.

 

При предозиране се наблюдават сухота в устата, сърцебиене, разширение на зениците и т.н. Има данни, че спорежът може да увреди сериозно черния дроб.

 

Химичен състав. Цялото растение съдържа алкалоиди като в коренището те достигат до 5%, а в надземната част са не повече от 3%. Главните алкалоиди са платифилин и сенецифилин. Дрогата съдържа още гликозиди, етерично масло, мастни киселини и инулин.

 

Дрога. За лечебни цели се използва цялото растение. Коренищата са с дължина до 30 см, кафяви, твърди, отвътре кухи. За получаване на дрогата се използват 2-3 годишни растения. Надземната част се състои от нарязани стъбла, листа и цветове. Миризмата на дрогата е лека, своеобразна, а вкусът горчив.