Консумацията на сок от червена боровинка може да има предпазващ ефект от уринарни инфекции.

За да се постигне благоприятният ефект е нужна консумация от няколко чаши дневно в продължение на месец или година, обясняват експерти.

Червените боровинки съдържат вещество, което може да попречи на бактериите от вида Escherichia coli да се прикрепят към стените на пикочния мехур и да образуват устойчиви колонии.

Именно този вид бактерии са причината за 80% от инфекциите на пикочните пътища.

Изследователи са на мнение, че приемът на сок от червена боровинка или продукти, съдържащи плода, могат да предотвратят инфекцията с E.coli, но положителният ефект не е задължително условие при всеки човек.

Най-добър резултат се постига при жените, които имат повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

Сокът от червена боровинка съдържа и много витамини, които са полезни за цялостното здраве на организма. Препоръчва се пред хранителните добавки от растението.

В лабораторни изследвания, тайвански учени откриват, че действието на боровинката върху бактерията E.coli продължава около осем часа след поглъщането, което налага приема на няколко дози дневно, с цел да се постигнат положителни резултати.

NEWS_MORE_BOX

 

Въпреки това все още са необходим допълнителни проучвания, за да се установи точната и оптимална доза от консумацията на червена боровинка, която да предотврати уринарните инфекции, обясняват те.

Плодовете на червената боровинка са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина (OMEGA-6), алфа линолеова киселина (OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли.

Съдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин, урзолова, хлорогенова и кафена киселина, витамин С.