Билката Cotinus coggygria, позната в България като смрадлика, е широкоразпространено растение из Южна Европа, Средиземноморието, Кавказ и централен Китай. Химичният ѝ анализ показва наличие на полезните вещества квертицин, галиева киселина и таксифолин.
Сравнително популярно медицинско растение, съвременната наука демонстрира някои негови ефекти. Екстрактите и маслата от смрадлика съдържат големи количества флавоноиди, придружени от някои танини. Според съвременно изследване (Matić et al., 2011) те се отличават с особено ефикасна свободнорадикалова защита, като на специлизиран тест за антиоксидантна активност (DPPH radical-scavenging assay), екстракта от смрадлика отбелязал 95% ефективност в неутрализирането на свободни радикали.
Тази антиоксидантна защитна функция била установена и в животински мастни тъкани, където листен екстракт от смрадлика постигнал значително понижение на липидната пероксидация.
Поради някои ограничения на съвременната хирургия и радиотерапия, както и поради тежките странични ефекти на химиотерапия и лъчетерапия, интересът към противоракови медикаменти на билкова остнова става все по-голям. Метанолови извлеци от смрадлика демонстрират висока и специфична цитотоксичност (токсичност за клетката) към HeLa клетките на туморните образувания при рак на маточната шийка, както и към LS174 клетките на рака на дебелото черво.
NEWS_MORE_BOX
Напитките, приготвени със смрадлика се отличават със силна антимикробна или антибиотична сила. Екстрактът от билката е доказано ефективен в потискането на развитието на няколко патогена: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Micrococcus lysodeikticus, и гъбичката Candida albicans. Спроред изследването на (Matić et al.,2011) 125-500 микрограмов екстракт е високоефективен срещу всеки изброен патоген в лабораторни изследвания.
Друго изследване (Novaković et al., 2007) предлага нагледни данни за антибактериалната сила на етеричните масла от смрадлика срещу болестотворни бактерии от видовете Staphylococcus и Micrococcus. Те демонстрирали значително по-висока антибактериална ефективност дори от антибиотика стрептомицин, който бил използван за контрола.
За смрадликата са характерни още противовирусни свойства, при които активните и вещества възпрепятстват вирусната репликация, хепатопротективни свойства, както и някои противовъзпалителни качества, които все още не са добре проучени.