Смирната (Commiphora myrrha) е дървовиден храст от семейство Bursaraceae (Бурсерови). На височина може да достигне около 4 метра с много бодли. Листата са малки, овални и неравни, много променливи по размер – елипсовидни, лопатовидни, ланцетни и т.н. Цветовете на растението могат да бъдат бледокафяви или жълто-червени. Плодовете са яйцевидни с дължина 2 – 4 мм.

 

Смирната е местен храст на Арабския полуостров (Саудитска Арабия, Оман, Йемен) и Африка (Етиопия, Кения, Сомалия). Устойчива е на суша и замръзване. Предпочита суха почва и може да бъде срещната между 250 и 1300м надморска височина.


 

Действие и приложение. Смирната е ценена още от древни времена поради силния си аромат и лечебни качество при лечение на тежки рани. В Древен Египет тя е била главна съставка при балсамирането на мумиите. Растението е било изключително ценно като стойността му се равнявала с тази на златото.

 

Редица проучвания, свързани със свойствата на смирната са доказали нейните силни антимикробни свойства. Растението стимулира производството на бели кръвни клетки, а също така има и пряко антимикробно действие. Използва за лечение на инфекции в устната кухина – афти, стоматити, възпаление на венците (гингивит). Смирната показа добър ефект при синузит и фарингит.

 

Тя е изключително подходяща при настинки, ларингити и други дихателни оплаквания. Смирната повишава защитните функции на организма като съкращава времето на боледуване. Тя притежава отлична отхрачваща активност и се използва при катари, бронхит, астма и възпалено гърло.

 

Растението стимулира производството на стомашни сокове, тонизира храносмилателния тракт и се използва за лечение на метеоризъм (подут стомах), диспепсия, загуба на апетит.


Смирната стимулира регенерацията на кожните клетки, подпомага заздравяване на рани. Тя лекува екземи, рани, бръчки и има много добри успокояващи качества при възпалена и раздразнена кожа.

 

Химичен състав. Основни химични съставки на смирната са кадинен, алфа-пинен, лимонен, евгенол, оцетна киселина, мравчена киселина и други органични киселини. В смирната има и тритерпени, летливо масло, флавоноиди и др. Смолата, която се получава от растението е източник на етерично масло

 

Дрога. При нараняване на кората на растението се отделя ексудат, който бива отстранен да изсъхне. Изсушеният ексудат се нарича смола, която е суровината, от която се извлича етеричното масло.

 

Библиография:

Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy
Pharmacognosy: Current Herbal Medications and Natural Product Chemistry for a PharmD Curriculum