Сминдухът е едногодишно тревисто растение. Познат е като подправка, която се прави от семената му.

Известен е още като Чимен. Използва се често в кулинарията като овкусител на различни ястия, а също и като естествен оцветител.

Листата на растението се прилагат с козметична цел при лечение на акне и други дерматологични проблеми.

Употребата му в България не е толкова широко разпространена, но сминдухът е важна и ценена подправка в арабската кухня.

У нас най-често може да се срещне като съставка на шарената сол.

Освен подобрител на вкусовите качества на храната, чименът притежава и редица свойства, които могат да подобрят общото здраве.

Билката има изразено антисептично действие, което обуславя прилагането й върху рани и повредени кожни повърхности върху тялото.

Сминдухът е ефективен и при вътрешно приложение за лечение на бронхити, инфекции на дихателната система, както и разстройсва на храносмилателната система.

NEWS_MORE_BOX

 


Билката е позната още през Средновековието и е високо ценена в Китайската медицина.

Смята се, че Сминдухът е афродизиак и има благоприятно действие при мъже с репродуктивни проблеми. Изследванията, направени в тази насока показват, че билката успява да запази стабилни тестостероновите нива, които намаляват нормално с напредването на възрастта при мъжете.

Чименът се прилага още при нормализине на нивата на кръвната захар, като превантивна мярка срещу лошия холестерол, поддържане на метаболизма, както и за детоксикиране.

Въпрели множеството си лечебни свойства и полезни действия, сминдухът не се препоръчва за консумация от бременни, тъй като има вероятност да предизвика контракции.