Слезът (Malva sylvestris) представлява едногодишно или многогодишно тревисто растение от семейство от семейство Слезови (Malvaceae). Стъблата му могат да са полегнали, приповдигнати или изправени. Листата са последователни, на дълги дръжки, закръглени в основата сърцевидни. Цветовете са едри, разположени по няколко в пазвите на листата по дължината на стъблото на цвят са пурпурно розови с тъмни жилки. Плодът е сух, разпадащ се на множество едносеменни делчета. Слезът цъфти от май до октомври.

 

Действие и приложение. Слезът има противовъзпалително, облекчаващо, слабително, спазмолитично и седативно действие. Използва се за лечение на пресипнал глас, ангини, трахеобронхит, кашлица, задух. Растението помага при възпалителни заболявания на стомаха, червата и черния дроб.


 

Препоръчва се още при кожни заболявания – циреи, отоци, акне, при слънчеви изгаряния и хемороиди. Народната медицина използва свойствата на слеза при лечения на възпаления в бъбреците и пикочния мехур, а също и при стомашни язви и язва на дванадесетопръстника.
Слезът влиза в състава на чайове, които стимулират образуването на мляко у кърмачките.

 

Цветовете се употребяват и като багрилно средство. Те боядисват вълната в лилав и сив цвят.
Външно слезът се прилага при рани, за по-бързо заздравяване, при подпухнали ръце или ходила, произтичащи от възпаления на кръвоносните съдове. В тези случаи се правят бани на ходилата и ръцете. При счупени крайници, когато се наблюдава подпухване след пренатоварване баните със слез имат отличен ефект. Компреси с чай от слез се препоръчват при изморени, раздразнени и сухи очи.

 

Химичен състав. Цветовете и листата съдържат слузни вещества, билката е източник и на гликозиди, танини, минерални вещества, етерични масла витамини (каротин или още провитамин А, витамин С), органични киселини и т.н.

 

Дрога. С лечебни цели се използват листата, цветовете и дръжките на растението. Листата се берат по време на цъфтеж като се откъсват с къси дръжки. Цветовете се събират заедно с чашките без дръжките в началото на цъфтежа. Желателно е брането да стане в сухо време след падането на росата. Прецъфтелите цветове не бива да се събират. Материалът се суши на сянка. Сушене на слънце се допуска само на листата, докато се отдели по-голямото количество влага. От 6 кг свежи листа се получават 1 кг сухи, а от 5,5 кг свежи цветове се получават 1 кг сухи.