Стевията е многогодишно, тропическо растение. Екстрактът от листата му се използва като подсладител, заместител на захарта. Стевията като подсладител има по-бавно начало на действие и по-голяма продължителност от тази на захарта.

 

Екстрактът от стевия може да е до 300 пъти по-сладък от захарта, което означава, че се използват многократно по-малки количества.


 

Днес стевията се използва от диабетици и хора със специфични диети, като алтернатива на захарта.

 

Стевиозидите са химичните вещества, на които се дължи сладостта на растението. Те са отлична алтернатива при проблеми със свръх тегло и затлъстяване, които се дължат на свръх консумацията на захар. Стевиозидите не влияят на кръвната захар, което ги права особено подходящи при хора с диабет.

 

Стевията не носи допълнителни калории и не причинява кариеси. Редица проучвания показват предимства на стевията пред други изкуствени подсладители като захарин, аспартам и сукралоза. Тя не нарушава чревната флора и има отлично влияние при диети, целящи сваляне на килограми.

 

Не само, че е по-здравословен заместител на захарта, стевията има благоприятно влияние при някои заболявания.

 

  • Диабет. Стевиозидите показват хипогликемичен ефект, което подпомага намаляването на кръвната захар при диабет тип II.
  • Хипертония. Редовният прием на стевия доказано понижава кръвното налягане. Това се дължи както на намаляване броя калории, които се внасят на ден, така и на други нейни свойства.

Растението е богато на минерали, които имат диуретичен ефект. Такъв е калият, който намалява задържането на течности. Магнезий и калций са другите минерали, които подържат нормалните стойности на кръвното налягане. Стевията е източник на витамин C и рутин, два антиоксиданта, които поддържат здравето на кръвоносните съдове и осигуряват тяхната устойчивост и еластичност.

 

Стезиозидите подпомагат храносмилането като увеличават продукцията на храносмилателни сокове. Диетолози съветват да добавяме листенца стевия или минимално количество от екстракта към салатата, за по-добро храносмилане.

 

Стевията има положителен ефект при запек. Тя е богата на фибри, в комбинация с калция и магнезия е подходящо средство срещу нередовен стомах и констипация.

 

Зъболекарите препоръчват употребата на стевия пред захар за редуциране развитието на кариесите. Тя има положителен ефект и при афти.