Сладък корен, сладник или женско биле (лат. Glycyrrhiza glabra) е многогодишно тревисто растение с изправени, в горната част разклонени стъбла, високи 50 до 120 см. Видът е разпространен в Европа и Азия като по-големи находища има в Испания, Южна Франция, Италия, Европейската част на Русия и др. У нас се среща рядко по песъчливите места край Дунав.

 

От билката женско биле се произвеждат бонбони, които са особено популярни в САЩ и Великобритания. Корените на билката съдържат подсладител, който е 50 пъти по-силен от захарта и се използва за направата на въпросните бонбони. Сладникът влиза в състава на безалкохолни напитки, ликьори, сладоледи и други сладкарски изделия.


 

Действие и приложение. Сладкият корен показва леки естрогенни свойства. Подобно на други фитоестрогени, той може да стимулира производството на естроген. Хормоналното действие на корен от билката се използва при проблеми като умора, честа смяна на настроението, горещи вълни, които са типични за периода на менопаузата. Освен това противовъзпалителното и спазмолитичното действие на билката може да облекчи неприятните симптоми на предменструалния синдром като гадене, подуване, болки и повишена чувствителност в гърдите.

 

Помага при отслабване. Флавоноидите в женското биле помагат за намаляване на прекомерното натрупване на мазнини в тялото. Според проучване, публикувано в Journal of Obesity and Metabolism хората, които са приемали 900 мг флавоноидно масло от дрожди всеки ден в продължение на 8 седмици са имали намаление на телесните мазнини, телесното тегло, индекс на телесна маса и нивата на холестерола. Друго проучване установява, че локалното приложение на глициретиновата киселина (компонент на билката) намалява мазнините в областта на бедрата.

 

Едно от най-честите приложения на женското биле е за лечение на различни заболявания на храносмилателната система. Флавоноидите облекчават дискомфорта и възпалението. За разлика от повечето медикаменти, които се използват за лечение на язви и гастрит, женското биле не понижава киселинността в стомаха, а действа като стимулира мукозните клетки на стомашната лигавица. По този начин се увеличава устойчивостта на лигавицата.

 

Химичен състав. В корените на растението се съдържат тритерпенови сапонини, главният от които е глициризин и на него се дължи сладкият вкус на билката. В дрогата се съдържат още флавоноиди (3-4%), кумарини, нишесте, захароза, пектини и др.

 

Дрога. Използваемата част на растението са корените. Те се изсушават, след което се смилат на прах или се нарязват много фино.