Свързваме пиенето на чай със състояния на настинка в детска възраст. И действително отварата спомага имунитета. Но знаете ли, че е полезна и при склонност към високо кръвно налягане?!


Шипката е многогодишно храстовидно растение от семейството на розоцветните. Познават се над десетина вида. Всеки от тях се разпространява на различни географски територии.


Храстът може да достигне височина 2-3 метра. Има големи единични бели или розови цветове с характерен аромат. Шипката цъфти през юни-юли и дава плодове през август-септември. Плодовете са оранжево-червени, с яйцевидна форма и кисел вкус.


Шипката се препоръчва за повишаване на имунната защита. Полезните й свойства се дължат на наличието на витамин С в плодовете. Изсушените зрели плодове могат да съдържат до 10 % витамин С.Количеството аскорбинова киселина варира според вида шипка, затова препоръчително е, когато растението се използва, заради лечебните му свойства, да се осигурява от надежден източник.Меката част на плода съдържа:

  • каротиноиди – действат благоприятно на състоянието на кожата, косата и ноктите,
  • витамини В2, К и Р, пектини - почистват организма от токсини и шлаки,
  • органични киселини, лимонова и ябълчна - подобряват процесите на обмяна на веществата и стимулират отделянето на жлъчен и стомашен сок, т.е. подобряват храносмилателните процеси и повишават апетита.Маслото от семената на плода е богато на каротиноиди и витамин Е.


Шипката притежава и богат набор от полезни минерали - калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, манган, хром, молиблен, кобалт.

 


Отварата или настойката от плодовете се препоръчва като противовъзпалително и противомикробно средство. Действа благотворно върху образуването на еритроцити и понижава артериалното налягане. 


Фитотерапевтите препоръчват шипката при отоци, недостиг на витамини, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, възпалителни заболявания на бъбреците, атеросклероза, чести кръвотечения, хормонални нарушения, неврози, анемия и за укрепване на имунитета.
 

Шипката не се препоръчва при нарушена обмяната на веществата и склонност за образуване на оксалатни камъни.Освен плода на шипката се използват и листата, кората и корените на растението, които съдържат дъбилни вещества с обезболяващо и съдосвиващо действие.


Отварата от корените се използва като помощно средство за разграждане на камъни.


Маслото е ефективно при лечението на рани на кожата и лигавиците, дори и възпалени. Препоръчва се и вътрешен прием при заболявания на червата като колит.
 

 

За да е полезна отварата от плодове на шипка, е необходимо те да се варят 15 минути. Изисква се и време за престой. Според показанията приготвянето на шипковата отвара или настойка е различно и трябва да е посочено в рецептата.