За българина шипката е позната билка – даваме чай от най-ранна детска възраст при простудни заболявания, стомашни разстройства и, въобще, за подобряване на имунитета. Изследвания показват, че плодът на шипката е особено полезен за страдащите от остеоатрит.

Остеоартрит е дегенеративното заболяване, при което се отчита възпаление на една или няколко стави в тялото, което засяга ставния хрущял и принадлежащите костни структури. Развитието му е свързано с изява на болкова симптоматика, скованост, ограничени възможности за двигателна активност.

При проучване, в което болни от остеоартрит пациенти приемат специфичен продукт, получен от шипки, два пъти дневно в продължение на 3-4 месеца, се отчита намаляване на болката и сковаността.

Подобно облекчаване на симптомите се наблюдава и при друг артрит, ревматоидния. Дори тези данни са достатъчни, за да се приеме, че шипката и редовната консумация на чай, тинктури и други форми през устата могат да помогнат при оплаквания от болка в ставите.

Шипката се цени заради високото съдържание на витамин С. Заради това се препоръчва за укрепване на организма срещу инфекции, най-популярно срещу и при простуда, грип, както и стомашно-чревни инфекции.

Неприятен факт е, че при изсушаване, обработка и пакетиране на плодовете витамин С се губи. Донякъде индустрията се опитва да компенсира тази загуба като допълнително обогатява шипките с фабрично получен витамин С, но ползите от билката така далеч не са същите както от суровия плод по отношение на него.

Шипката е от полза не само при стомашно-чревни разстройства, но и при други оплаквания отстрана на храносмилателната система, като недостиг на солна киселина, стомашни спазми. Приема се и с цел предпазване от възпаление на стомашната лигавица и язви, жлъчни камъни и други заболявания, свързани с жлъчката. Подходящ е приемът ѝ както при диария, така и при запек.

След по-непопулярните показания на шипката, вероятно е ефектът ѝ при болезнена менструация. Има данни, че в съчетание с други билки като лавандула, меча стъпка, градински чай, под формата на ароматерапия помага облекчава спазмите при болезнена менструация.

Има погрешни представи, че шипката влияе положително на кръвната захар и теглото при хора със затлъстяване. Единствените по-сигурни данни в тази насока са, че консумацията на шипки може да се отрази благоприятно в малка степен на стойностите на холестерола и кръвното налягане при хора със свръхнормено тегло.

NEWS_MORE_BOXШипката се смята за безопасна билка, приемана локално или през устата в малки колества за кратки срокове. Що се отнася за по-продължителния прием са съобщени някои странични ефекти като гадене, повръщане, диария, запек, сърцебиене, болки в стомаха, изтощение, главоболие, проблеми със заспиването и др. Не бива да се подминава вероятността, че при някои хора може да предизвика алергична реакция.


Препоръчва се бременните жени да избягват приема на големи количества шипкови продукти  за по-голяма сигурност.

Заради специфично съединение ругозин Е в шипките, се забавят процесите на кръвосъсирване, което може да е опасно за хора със заболявания на кръвта или за период от 2 седмици преди и след хирургична интервенция.

Нежеланите странични ефекти от прием на високи дози шипкови продукти се дължат на високото съдържание на витамин С: повишават се рисковете от усложнения при дефицит на глюкозо-6-фосфат дефидрогеназа, от образуване на камъни в бъбреците, от влошаване на състоянието при таласемия, хемохроматоза, анемия и др. заради повишено усвояване на желязо заради този витамин. Макар и рядко, витамин С от шипката може да направи кръвта доста по-кисела, което може да доведе до криза при сърповидно-клетъчна болест.