Индийската билка Шатавари помага на жените при проблеми с репродуктивната система, сексуалната активност, при болки при секс и сухота във влагалището, твърди Ами Рост в публикацията в Natural Healing Wisdom & Know-How.

 

Шатавари (Asparagus racemosus) е вид асперж, разпространен в Индия, Африка и някои части на Китай. Тази билка се използва за лечение в традиционната индийска медицина и за подобряване на женския хормонален баланс.

 

Листата на шатавари наподобяват борови иглички, а стъблото на дърво. Цветовете са малки, бели на цвят и цъфтят от юли до август. Естествената растителна среда на билката е на високи равнини с чакълни и каменисти почви.

 


Шатавари съдържа фитоестрогени, които увеличават производството на естроген в организма, което я прави подходяща за жени, претърпели операции на отстраняване на матката или яйчниците. Растението е подходящо и за жени, навлизащи в менопауза.

 

Приемът на билката пречиства кръвта, засилва имунитета и повишава нивото на пролактин в кръвта. Някой жени използват шатавари като превентивна мярка за предотвратяване на аборт и преждевременно раждане, както и при болезнена менструация.

 

Шатавари е достъпна и на нашия пазар.